Szombaton nyitnak az észak-balatoni állatparkok

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. március 07. 12:52

Két édes kameruni törpekecske is várja a látogatókat a gyenesdiási állatparkban, a Salföldi Majorban pedig a legszebb és leghasznosabb őshonos háziállatokban gyönyörködhetünk.

Csalhatatlan jele a tavasznak, hogy látogatók elé kívánkoznak a kisebb állatkertek lakói is. Lázasan készülődnek a nyitásra például a gyenesdiási Festetics Imre Állatparkban is - ezúttal sem csak a létesítmény dolgozói, hanem a lelkes önkéntesek is.

„Ha kimozdulnál, szívesen barkácsolnál, meglátogatnád vadasparkunk legifjabb báránykáit, a nemrég érkezett két kameruni törpekecskét, megmérettetnéd magadat az izgalmas bátorságpróbákon, esetleg részt vennél a park tavaszi csinosítgatásában, netán imádod a lovakat, és megismerkednél a Gyenesdiási Lovassport Egyesület hátasaival, akkor gyere el a Festetics Imre Élményközpontba, és tölts velünk egy fergeteges nyitónapot. A jókedv garantált!” - olvasható az üzenet az állatpark Facebook oldalán.

A 4,2 hektáros élményközpont nyitónapja dobpergéssel kezdődik majd. Ezt követően hirdetik ki a két kameruni jövevény nevére kiírt pályázatot. A névadási pályázat győztese Baranyák Attila zalaegerszegi lakos, aki a fiú kecskének a Meru, a lánynak a Nea nevet javasolta.

torpekecskek

A két kameruni jövevény pályázaton kapott nevet: a fiú Meru, a lány Nea lett.

Fotó: Festetics Állatpark

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által kialakított, és a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában elterülő Salföldi Major - Állatkert (Vadaspark) valójában egy működő gazdaság ernyője alatt mutatja be a legszebb és leghasznosabb, őshonos, magyar háziállatfajtákat. A látogatók megismerkedhetnek a rackajuhval, mangalicával, bivallyal, szürkemarhával, a puli, pumit, mudik pásztorkutyákkal, és a majorság büszkeségével, a gidránnal.

salfoldmajor

A Salföld Majorban haszonállatokkal ismerkedhetnek a látogatók

Fotó: Salföld Major

„A kicsiket állatsimogató és játszótér várja, lehetőség van lovaglásra, lovaskocsikázásra, és gyakran látványos lovasbemutatóknak, kutyaversenyeknek, utóbbiak közt terelőkutya-bajnokságnak is szemtanúi lehetnek a majorság vendégei. Mindezek mellett a majorság gyógynövény-kertjébe is betekinthetnek, sőt szakemberektől arra is tanácsot kapnak, hogy melyik növényből lehet gyógyító hatású főzetet készíteni."

A létesítmény fogadóépületében vidéki ízek, házi szörpök, bivaly- és szürkemarha alapú szalámis szendvicsek, mangalicazsíros kenyerek várják az ínyenceket. A Káli-medence információs és ökoturisztikai központjaként jegyzett major környékén több túraútvonal is elérhető, így azt a Balatoni Kéktúra is érinti. És aki már ellátogat a majorba, annak a Kőtengert is érdemes megnézni, és egy kirándulást tenni a salföldi Mária Magdolna Kolostorhoz.