Szombattól mindenki előtt kinyitnak a szlovák éttermek, szállodák, múzeumok

Forrás: turizmus.com

 2022. február 25. 12:07

A szlovák kormány elfogadta a járványellenes óvintézkedések lazításának első fázisára vonatkozó módosítást, amely február 26-án lép hatályba. Az első fázis március 25-ig fog tartani.

Február 26-tól a koronavírus-fertőzés terjedésének szempontjából kevésbé vagy közepesen veszélyesnek tartott rendezvényeken (istentiszteletek, sport- és kulturális rendezvények) 500 főre emelik a résztvevők számát, illetőleg a létesítmények befogadóképességük 50 százalékát használhatják ki – írja az ujszo.com.

A legveszélyesebbnek tartott rendezvényeken, mint például a halotti torok és esküvők, maximálisan 50 személy vehet részt védettségi igazolás felmutatása nélkül.

Mindenki előtt megnyílnak a fitnesztermek, a wellnessközpontok, az aquaparkok és a fürdőhelyek is, a belépők száma azonban legfeljebb 50 lehet, illetőleg zárt térben egy személyre 15 négyzetmétert kell számolni.

Nem kell védettségi igazolványt felmutatni a továbbiakban a múzeumokban, kiállításokon és a szálláshelyeken sem. A közös terek használatára a tömegrendezvényekre vonatkozó szabályok lesznek érvényesek.

Az éttermek is szintén kinyithatnak mindenki előtt, kötelező azonban ülőhelyet biztosítani a vendégek számára, a reszpirátor (légzésvédő vagy FFP1-, FFP2-, FFP3-maszk – a szerk.) viselése pedig az asztaltól felállva kötelező.

Korlátozás nélkül mindenki igénybe veheti a tömegközlekedést is, azonban a járműveken továbbra is kötelező a maszk viselése.

Szlovákia könnyítéseket vezet be február 26-tól

Fotó: 123rf.com

A tömegrendezvényeken továbbra is kötelező a maszk viselése kül- és beltéren egyaránt. Kültéren, amennyiben nem lehet betartani a két méteres távolságot egymástól, szintén kötelező viselni. Az enyhítés második fázisa március 26-án kezdődik, amikor is eltörlik a kapacitásra vonatkozó korlátozásokat, valamint módosítják a szájmaszkviselésre vonatkozó szabályokat.

A beutazási szabályok esetleges változásáról egyelőre nincs információnk. Az aktuális belépési feltételek a Konzuli Szolgálat oldalán érhetők el, s az ott szereplő tájékoztatás szerint a Magyarország felől érkezők – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzésre számíthatnak a határátkelőkön, amely a védettség igazolására és a kötelező regisztráció (eHranica-rendszerben) meglétére irányulnak. Szlovákia minden Magyarországon használt oltóanyagot elfogad a belépéshez, így a kínai (Sinopharm) és az orosz (Szputnyik) vakcinát is.