Szondi várjátékokat rendeznek Drégelypalánkon

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. július 07. 14:30

A szombati rendezvénnyel a várvédelem korszakát idézik fel történelmi ihletésű programokkal a Nógrád megyei községben, ahol a programmal már három évtizede ápolják a Szondi-kultuszt és -hagyományt.

Az esemény szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik Drégely váránál viselet- és fegyverbemutatóval, ostromjátékkal, de lesz ünnepi megemlékezés, zenés műsor, koszorúzás és várbemutató is – tájékoztatott a Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Sáferkúti tisztáson 13 órakor kezdődő, a vár fénykorát megelevenítő történelmi forgatag igazi történelmi utazás lesz – fogalmazott Pásztor Ildikó.

A látogatók megismerhetik az íjászatot, a szablyavívást, kardforgatást és a tüzérségi fegyverek használatát. Emellett gólyalábasok bemutatói, népi és történelmi hagyományőrző játékok, jelmezes játszóvár, solymászbemutató is várja a látogatókat az önkormányzat által szervezett programon.

Drégely vára

Fotó: dregelypalank.hu

Drégely vára 1552-ben esett el. Ali budai pasa július 6-án több mint tízezres seregével kezdte meg a vár ostromát, Szondi György és 146 főből álló serege megpróbált ugyan, de nem tudott ellenállni a nagyerejű rohamnak. Csak a kapitány két apródja, Libárdy és Sebestyén maradt életben, akiket Szondi már korábban Ali basához küldött, kérve, hogy gondoskodjon róluk.

Szondi embersége, bátor magatartása még az ellenséget is meghatotta, Ali pasa díszes pompával temettette el a drégelyi kapitányt.
Drégely vára a nemzeti örökség része, 2012-től történelmi emlékhely.