Szorosabb helyi összefogások, a vidéki desztinációk felértékelődése és optimizmus

Forrás: turizmus.com

 2020. április 23. 18:01

Ezek a szavak jellemezték az I. Online TDM konferenciát, amely a Magyar TDM Szövetség kezdeményezésére innovatív módon ötvözte a virtuális térbe kényszerült találkozást a hagyományos rendezvényszervezéssel.

A házigazda Szarvas és Békésszentandrás képviselői a helyi Liget Wellness és Konferencia Hotel****-ben gyűltek össze, a social distancing jegyében, onnan köszöntötték a mintegy 60 résztvevőt.

Mint azt Babák Mihály szarvasi polgármester elmondta, a helyi TDM-szervezet jelentős szerepet tölt be a desztináció turizmusának érdekképviseletében, és remekül összefogja azon szereplőket – attrakciókat, szálláshelyeket, vendéglátóipari egységeket –, melyekre méltán büszkék a folyóparti városban.

A Magyar TDM Szövetség kezdeményezése innovatív módon ötvözte a virtuális térbe kényszerült találkozást a hagyományos rendezvényszervezéssel

Fotó: Magyar TDM Szövetség

Békésszentandrás alpolgármestere, Lesfalvi Balázs a járvány elmúltával bekövetkező utazási szokások változásairól beszélt, ahol hatalmas lehetőséget kapnak a biztonságos vidéki térségek, az addig hátralévő időt pedig eredményesen fel lehet használni a felkészülésre, a virtuális túrák és a kedvcsináló kisfilmek felvételére és terjesztésére.

Bogdán Tamás TDM-elnök és Mihály Mariann TDM-menedzser a jelen helyzetben kiaknázható lehetőségeket hangsúlyozták, bemutatták a helyi összefogás alapjait, mely nem jöhetett volna létre a szervezetben bízó önkormányzatok, a szakmaiság és a tagi kommunikáció elmélyülése nélkül.

Semsei Sándor, a szövetség elnöke prezentációjában elmondta, hogy a belföldi turizmus hatalmas esélyt kap az újraindulás után a vidéki térségekben, hiszen várhatóan olyan kereslet irányul majd belföldre, amely mindeddig elsősorban a külföldi lehetőségeket kereste.

Az ezzel kapcsolatos keresleti oldali kutatást a szövetség néhány napon belül megkezdi, hogy minél biztosabb ismeretek alapján lehessen döntéseket hozni.

Ez egyben azonban a legnagyobb kihívás is a TDM-szervezetek számára, hiszen jórészt az ő management tevékenységükön, tudásukon és hozzáállásukon múlik majd, hogy sikerül-e ennek a keresletnek megfelelni. Új típusú, vonzó és autentikus élményláncokat kell a hibernációs időszak maradék – várhatóan – két hónapjában fejleszteni, ráadásul olyanokat, amelyek élményígéreteikkel megszólítják a piacot, és azokat el is kell juttatni a piacra, majd a létrejött termékeket működtetni kell – fejtette ki az elnök.

Ehhez a kompetenciákon és a munkán kívül szükség lesz saját forrásra is. Ennek a forrásnak a megteremtésére tesz a szövetség a szervezetek tagjainak és az őket támogató önkormányzatoknak néhány napon belül javaslatot. A javasolt megoldás a Helyi Újraindulási és Szolidaritási Alap munkanevet viseli.

Amint azt Horváth Viktória, a szövetség titkára bemutatta, a konferencia igazodott a virtuális tér kihívásaihoz: a korábban megszokott egész napos szakmai programot és kerekasztal-beszélgetéseket rövidebb prezentációk váltották fel; és az interaktivitás jegyében az egyes TDM szervezetek is lehetőséghez jutottak, hogy beszámoljanak helyzetükről, jelenlegi működésükről, valamint a szervezők kérésének megfelelően kiemelték a pozitív történéseket, tartalmakat is.

Az elhangzottakból, valamint a korábbi kérdőíves felmérés eredményeiből felkészülve a következő hetekben indul a Tematikus TDM TV, mely széles spektrumban nyújt majd szakmai segítséget, többek között a változásmenedzsment, a kommunikáció, a megváltozott utazási szokások-trendek, és a termékfejlesztés körében.

Összességében elmondható, hogy a TDM szervezetek pozíciói helyben erősödtek, az összefogásban rejlő lehetőségek előtérbe helyeződtek. A résztvevők megegyeztek abban, hogy jelen helyzet "nyertesei" a belföldi vidéki desztinációk lehetnek, ebben viszont hatalmas szerepe és annál is több munkája lesz a helyi TDM-szervezeteknek, az önkormányzatokkal és a tagsággal karöltve.