Sztárokkal érkezik a Jazzfest Budapest tavasszal

Forrás: MTI

 2023. január 02. 10:00

A nemzetközi dzsessz színtér sztárjai, köztük Lizz Wright, Stacey Kent, Avishai Cohen, Simon Phillips, Anouar Brahem, Stanley Clarke és Paal Nilssen-Love lép fel a Jazzfest Budapesten április 26-tól május 17-ig - közölték a szervezők.

Mint írták, a nyitónapon Lizz Wright lesz hallható a RAM-ban. A 42 éves amerikai énekes és zeneszerző harmadik budapesti fellépésén többek között Ray Charles, Nina Simone és Bob Dylan szerzeményeit adja elő új dimenzióba emelve.

Április 28-án a Nico Morelli Trio játszik a Mixátban. Az olasz zongorista trió a 20. század eleji francia zeneszerzők harmóniáját ötvözi az afroamerikai dzsessz mesterek által inspirált virtuóz dallamokkal és szólókkal.

Május 2-án a RAM-ban a Simon Phillips Protocol V lép fel. A brit születésű, Amerikában élő fúziós dobos több mint négy évtizede járja a világot, 1992-ben lett a Toto dobosa, a csapatban 2014-ig tíz albumon dobolt.

Május 3-án, szintén a RAM-ban Bugge Wesseltoft norvég zongorista ad koncertet, másnap dobos honfitársa, Paal Nilssen-Love lép fel Circus nevű formációjával a Lumenben.

Május 5-én a Zeneakadémián az Anouar Brahem Quartet zenél. Május 6-án a RAM-ban a négyszeres Grammy-díjas amerikai basszusgitáros által vezetett Stanley Clarke N 4 Ever ad koncertet. Idén virtuóz, fiatal zenészek társaságában turnézik.

Május 7-én a Fonó Budai Zeneházban a lengyel dzsessz meghatározó alakja, a bőgős Michal Baranski játszik. Az Erkel Színházban lesz hallható május 9-én az Avishai Cohen Trio. Az izraeli nagybőgős legújabb triójával a régi kedvencek mellett számos új szerzeményt ad elő.

Május 11-én a Fonóban az olasz progresszív kvartett, az Enzo Favata The Crossing hallható. A szintén olasz Stefano Bollani május 12-én az Olasz Intézet színpadára lép.

jazz_123rf

A 2022-ben először megszervezett Jazzfest Budapest programjában tizenkét helyszínen 64 koncertet rendeztek

Fotó: 123rf.com

A világhírű amerikai énekesnő, Stacey Kent az Óbudai Danubia Zenekarral adja elő A Brazilian Night című műsort május 17-én az Erkel Színházban. A műsorban a különleges, világhírű brazil zeneszerző, Antonio Carlos Jobim munkássága előtt tiszteleg.

A 2022-ben először megszervezett Jazzfest Budapest programjában tizenkét helyszínen 64 koncertet rendeztek, több mint kétszáz előadó részvételével, köztük volt a Free Style Chamber Orchestra vagy John Patitucci és Joey Calderazzo duója. Az idei  programot összeállító kurátori csapatban Mózes Tamara, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Mogyoró Kornél, Dés András, Oláh Krisztián és Kleb Attila található.