Születésnapi programok a 60 éves egri vármúzeumban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. október 09. 10:17

Október 10. és november 6. között születésnapi programsorozattal várja az érdeklődőket az idén 60 éves egri Dobó István Vármúzeum.

A múzeum életében eltelt 60 évet ezúttal hat programmal koronázzák meg a szervezők – hangzott el az október 8-án tartott sajtótájékoztatón. Lesz közöttük esz szakmai konferencia, az intézmény hat évtizedét bemutató időszaki kiállítás, az Egri Vár Napja és a Gárdonyi-kuckó nevet viselő Családi nap, továbbá Kovács Mihály festőművész születésének 200 éves évfordulóján tartott emléknap és a Magyar Festészet Napja alkalmából nyíló kiállítás is.

A születésnapi programsorozat október 10-11-én a végvár konferenciával kezdődik, ahol a kutató szakemberek azt elemzik, hogy milyen hatással volt az önérdek, a közérdek, az államérdek hazánk kora-újkori történelmére.  A Dobó István Vármúzeum Ziffer Sándor Galériájában Üvegfestmények, Kartonok és Vázlatok című kiállítást október 13. és november 13. között látogathatják a vendégek. A múzeum hatvan évét bemutató tárlatot október 16-án délután nyitják meg a Dobó-bástya konferencia termében.

Az újjávarázsolt Szép-bástya a Golgotával

Fotó: Mentusz Károly

Október 17-én, a törökök fölött aratott 15552-es győzelem emlékére rendezik meg az Egri Vár Napját. A vármúzeum  kiállításain – előzetes bejelentkezés alapján – interaktív tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók. A közművelődési programok mellett számos honvédelmi és katonai eseményre is sor kerül ezen a napon. Ekkor tesznek esküt az önkéntes területvédelmi tartalékosok, de térzenét is hallgathatnak és katonai bemutatókban is gyönyörködhetnek a nézők. Október 20-án Családi napra invitálják a vendégeket az úgynevezett Gárdonyi-kuckóba. Ekkor hirdetik ki a Népmese rajzpályázat díjazottjait és az elismert pályamunkákat pedig a vár Dobó-bástyájának rendezvénytermében ki is állítják. Délután irodalmi játszóházat tartanak az érdeklődőknek.

Az 1552-es csatából fennmaradt egyetlen ágyút a kazamatában őrzik

Fotó: Mentusz Károly

Egy magyar „festész” címmel november 6-án emléknapot szerveznek Kovács Mihály (1818-1892) festőművész születésének 200. évfordulója tiszteletére. Az emléknapot négy előadással, egy, a Dobó István Vármúzeum képzőművészeti gyűjteményében őrzött és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával restaurált Kovács Mihály festmény köré szervezik a rendezők.

Ringert Csaba, a vármúzeum igazgatói tanácsadója kiemelte: az ünnepi hangulatot fokozza, hogy a Magyar Fesztivál Regisztráció- és Minősítő Programot lebonyolító szakmai intéző bizottság bírálata alapján, hevesi megyeszékhelyen évek óta sikerrel megrendezett Végvári Vigasságok minősített fesztivál besorolást kapott. Ez az elismerés két esztendőre szól. Az idei rendezvényre több mint 10 és félezer látogató érkezett.

Kapcsolódó cikkek