Szülinapozzon a brit uralkodóval!

Forrás: MTI

 2015. július 09. 17:28

Minden idők legnagyobb utcabáljával, össznépi piknikkel készül London népe II. Erzsébet királynő jövőre esedékes 90. születésnapjának megünneplésére.

A megaparti helyszíne a Buckingham-palotát és az Admiralitást összekötő, vörös aszfaltjáról híres sugárút, az egy mérföld – 1,6 kilométer – hosszú The Mall lesz. Az út teljes hosszában piknikasztalokat állítanak fel, amelyek mellett tízezren ehetnek-ihatnak a 2016. június 12-ére tervezett ünnepi bulin.

A királynő születésnapja valójában április 21-én van, de évszázados hagyomány, hogy a mindenkori brit uralkodó „hivatalos” születésnapját júniusban ünneplik, abban a reményben, hogy akkor talán a brit időjárás is lehetővé teszi a nagyszabású szabadtéri rendezvényeket.

A gigantikus utcabált II. Erzsébet királynő egyik unokája – egyetlen leánya, Anna hercegnő fia –, Peter Phillips szervezi. A tízezer vendég közül 7500-an az uralkodó által patronált több mint hatszáz jótékonysági szervezet aktivistái közül kerülnek ki, 1500 részvételi jegyet a rendezvény hivatalos szponzorai kapnak, ezer belépőre pedig bárki pályázhat, ezeket nyilvános sorsolással osztják majd ki. A bevételeket a királynő által támogatott jótékonysági szervezetek kapják.

Az ünneplésbe azok is bekapcsolódhatnak, akiknek nem jut hely a mérföldes asztalsorok mellett, ugyanis a The Mallt két oldalról szegélyező két hatalmas királyi parkban, a Green Parkban és a St. James's Parkban is hatalmas és nyilvános vigasságokat rendeznek.