Szürkemarha Fesztivál másodszor Harsányban

Forrás: MTI

 2014. augusztus 14. 12:55

Második alkalommal rendezik meg Harsányban az őshonos magyarhaszonállatról elnevezett Szürkemarha Fesztivált, a nagyszabású rendezvényt augusztus 16-án, szombaton tartják – mondta a Borsod megyei település független polgármestere.

Szabó Gergely kifejtette, a szürkemarha hungarikum, és az ország egyik új, de mégis kivételes népszerűségnek örvendő gasztro-kulturális fesztiválja ezt mutatja meg. Célja a hagyományőrzés, amely a népművészet és a gasztronómia egyedülálló tárházát kínálja.

A tavaly debütáló rendezvényen több mint ötezer ember fordult meg, az idén pedig még több vendégre számítanak, nem is alaptalanul, ugyanis már eddig 150 főzőcsapat nevezett be a szürkemarhából készített ételek főzőversenyébe, amelynek különleges étkeit a Benke László olimpiai bajnok mesterszakács, mestercukrász által vezetett hét tagú szakmai zsűri bírálja és jutalmazza majd.

A harsányi Szilvási tanyán az idén is minden korosztály megtalálhatja a számára vonzó programot, lesz ökörsütés nyárson, hagyományos cséplési bemutató, népi játszóudvar, veteránmotor- és gépbemutató, népi játszóház, népzenei produkciók, táncház, jászsági csikósok látványos produkciói, óriás szalmabálavár, íjászat, solymászat, sőt lovaglási lehetőség is. Emellett fellép Kiss Kata és a Ciráda Zenekar, az estét pedig Republic koncert, illetve tűzijáték zárja. A gyerekek kedvence lehet a másfélezer játékmackóból álló mackókiállítás is.

Az esemény fővédnöke Tállai András nemzetgazdasági miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője. A fesztiválra a szervezők számos országosan ismert közéleti személyiséget várnak – jegyzete meg Szabó Gergely.