Tabarkán lampionokkal eregetik a vágyakat az égbe

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. június 16. 11:56

Lampionokat nemcsak Délkelet-Ázsiában eregetnek, a tunéziai Tabarkában öt évvel ezelőtt rendeztek először Lampion Fesztivált, az idei esemény már 30 ezer látogatót vonzott.

Egyre több látnivalóval bővíti kínálatát a magyar turisták körében is oly népszerű Tunézia, hisz pontosan tudják, hogy a strandolás mellé egyéb programokat is kötelező már kínálni a vendégeknek.

A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal meghívására a turizmus.com tudósítója a napokban többek között egykori római kori településekkel – Thuburbo Majus, Dougga, Bulla Regia – ismerkedett, ahol elmondták, évente több alkalommal is szerveznek a megőrzött, a feladathoz restaurált amfiteátrumokban kulturális programokat.

A feltárt romok közötti sétákon pedig a helyi idegenvezetők meghökkentő történeteket is mesélnek a népekről, amelyek az évezredek során átvonultak a vidéken, berendezkedtek, építkeztek.

Thuburbo Majus ókori romjai

Fotó: turizmus.com / Irházi János

Két romváros bebarangolása között felejthetetlen élmény nyújt a „sajtvárosnak” is becézett Testour nyüzsgő pénteki piaca.

Aki pedig Tabarkán nyaral, lehetősége nyílik golfozni, vagy akár profi búvárok irányításával elmerülni a mélyebb vizek világában. Igazán különleges program a tabarkai Lampion Fesztivál, amelyet éppen ezen a hétvégén rendeztek meg ötödik alkalommal.

Annak idején egy fiatalokból álló egyesület találta ki. Csak a szombati zárónapon közel 30 ezren vettek részt, ahol koncertek és kézműves bemutatók is színesítették a programot.

A fesztivál leglátványosabb része természetesen este a lampionok eregetése: a lampionnal az emberek az álmaikat, vágyaikat küldik fel az égbe.

Több tízezer látogatót vonz ma már a fesztivál

Fotó: turizmus.com / Irházi János