Táborhely és pihenőpont épült a Bodrog-parton Borsiban

Forrás: turizmus.com

 2022. július 04. 11:35

A Bodrog partján, ahol a vadregényes növényzet őserdőre hasonlít, egy újdonsággal várják a kerékpárosokat és vízitúrázókat. Az új pihenőpont a nemrég megújult borsi Rákóczi-kastély közelében táborozási és pihenőhelyet nyújt azoknak, akik új helyeket szeretnének felfedezni.

A „Vízi és kerékpáros pihenőpont a Borsi kastély mellett" elnevezésű projektet 2022. július 4-én mutatták be és adták át ünnepélyes keretek között II. Rákóczi Ferenc kastélya mellett, Borsiban.

A fejlesztés Kassa megyétől kapott támogatást a Terra Incognita programból, 92 523 euró értékben – derül ki a Kassa Régió lapunkhoz eljuttatott közleményéből.A jövőben azt is tervezik, hogy ezt a pontot rácsatlakoztatják a már meglévő kerékpárút-hálózatra. Ezzel az Alsó-Zempléni Kerékpárút kapcsolódni fog a Sátoraljaújhely–Sárospatak vonalhoz.

Sátorhelyek, vizesblokkok, kerékpár- és csónakkölcsönző várja Borsiban a Bodrog-parton az aktív turizmus szerelmeseit

Fotó: Kassai Régió

Borsi község, a szlovák és magyar történelem egyik legjelentősebb személyiségének, II. Rákóczi Ferencnek szülőhelye, óriási turisztikai lehetőségeket rejt. Az építészeti és történelmi szempontból is értékes felújított kastély vonzerőt jelent a hazai és külföldi turisták számára, és számos rendezvénynek is otthont ad.

Borsi nemcsak a történelem, hanem a sport szerelmeseit is várja.  A projekt szerzője, Diószegi László,  a II. Rákóczi Ferenc nevét viselő civil egyesület képviselője mindkét csoportot szeretné az ország déli részébe csábítani: „Azoknak, akik a nemzeti hősünk szülőhelyét szeretnék látni, itt áll a gyönyörűen felújított kastély. A sportolók számára azonban eddig hiányoztak a megfelelő szolgáltatások. Ezen szerettünk volna változtatni, arra ösztönözve a vízitúrázókat és a kerékpárosokat, hogy látogassanak Borsiba, nézzék meg a kastélyt, akár vízen, akár két keréken érkeznek."

Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte: ,,Borsiban egy intelligens pihenőpont várja a kerékpárosokat és a kisebb csónakkal érkező vízitúrázókat. Egy kijelölt és karbantartott, 20 sátrat befogadó táborozóhelyen felverhetik a sátraikat, van vizesblokk, külön férfi és női mosdókkal és zuhannyal, 40 fő részére, csónakkölcsönző és kerékpáros önkiszolgáló pont az alsó-zempléni útvonalakon kerekezők számára".

A nyitott szemmel járó turista számára az Alsó-zempléni Régió számos látnivalót kínál. Ezekre a kiváló adottságokra és a szabadidő sokrétű eltöltésére hívja fel a figyelmet a Kassa Régió Turizmus idegenforgalmi iroda ügyvezető igazgatója, Lenka Vargová Jurková is: ,,Akik szívesen gyűjtik az élményeket, bizonyára nem hagyják ki az ország legalacsonyabban fekvő pontját jelző gránit obeliszket sem, az abarai  vízi élménysétát vagy a tajbai holtágat, amely a mocsári teknős ritka élőhelyeinek egyike hazánkban."