Tájépítészeti ötletpályázat a Népliget megújítására

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 02. 13:01

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a Fővárosi Önkormányzat, hogy szakmai versenyben derüljön ki, milyen koncepció képezze alapját a Népliget lépésről-lépésre történő rehabilitációjának.

A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a Főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik.

A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat - tájékoztatott a főpolgármesteri hivatal sajtóirodája.

Rendezvénytér, futókör és kerékpáros kör kialakítása is szerepel a tervek között

Fotó: Főpolgármesteri Hivatal

A Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A Fővárosi Önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására.

A tervpályázat célja:

•           a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása;

•           az autóforgalom csökkentése a Vadja Péter út és a Park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával;

•           a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése;

•           az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása;

További információk a pályázatról a https://nepliget.budapest.hu/ oldalon érhetők el.