Tájházi parádé gasztronómiával és gazdag programokkal

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. április 19. 11:31

Április 28-án hazánk 65 helyszínén gasztronómiával és színes programokkal várják az érdeklődőket a Tájházak Napjára.
A Szent György naphoz kapcsolódva, 2013 óta - immár hatodik alkalommal - rendezik meg a tájházak látványos parádéját  – mondta lapunknak Hegedűsné Majnár Márta, a Magyarországi Tájházszövetség ügyvezető elnöke. „Április 28-án konferenciával egybekötve Szalkszentmártonban tartják az ünnepi megnyitót. Ezen a napon az ország különböző településein működő tájházak ingyenesen kínálják programjaikat. Ezeknek az lesz az érdekessége, hogy gazdag kulturális események mellett, helyi ételekből készítenek ízelítőt a vendégeknek.”

A felújított bokori tájház Nógrádban

Fotó: Mentusz Károly

A legtöbben Pest megyéből csatlakoztak ehhez a naphoz, és a szlovákiai Nagyfödémesről, Taksonyból, valamint a szlovéniai Dobronakról is kapcsolódnak programokkal, tájházi rendezvényekkel.  De lássunk néhányat a gazdag kínálatból. Hosszúhetényben például játékos programmal egybekötött közös tavaszi nagytakarítására invitálják a résztvevőket, akik a tavalyról  eltett finomságokat is megkóstolhatják majd. Bodrogkisfaludon a megőrzött helytörténeti tárgyakat és egy XIX. századvégi parasztházat látogathatnak meg az érdeklődők.  A tájház udvarán pedig épített kemencében cipót és kenyérlángost sütnek, miközben a gyerekek kisállatokat simogathatnak. Erdőbényén ezen a napon a Szent Györgyről elnevezett templomot csoportosan is felkereshetik a vendégek.  A jó borokról a helyi termelők, az ételekről a hagyományőrzők gondoskodnak.

A régi konyha tárgyai a kápolnai tájházban

Fotó: Mentusz Károly

Szent György-napi mulatságot rendeznek Hódmezővásárhelyen, a megújult Népművészeti Házban. Az apróságok pedig a pásztorkutyák bemutatójában gyönyörködhetnek. Vigasságot és ezerjó fakanálforgató főzőversenyt tartanak a móri Sváb Tájházban. A rendezvénynek az lesz a fénypontja, hogy hagyományos helyi paprikás levest készítenek és mellé pedig tarkedlit sütnek. A vendégek bevonásával a kamrában csuhéból különböző figurákat készítenek.
Kisnánán a várban és a tájházban a szlovák nemzetiség XIX. századi életét mutatják be. Az egykori  parasztház udvarán  újdonságként,  a régen használt mezőgazdasági eszközökből rendeznek kiállítást. Múzeumpedagógiai foglalkozásokra, kemencés sütésre és néptánc bemutatóra várják a turistákat a noszvaji gazdaházban. Boldogon viszont lovaskocsival ismerhetik meg a falut a látogatók. A tájházi szervezők pedig a helyi specialistásnak számító nagy rózsát sütnek és kínálnak az érkezőknek.

A kisnánai tájházban a szlovák nemzetiség emlékeit mutatják be

Fotó: Mentusz Károly

A Budapest egyik kerületében – Cinkotán – működő tájházban szlovák hímzéseket láthatnak az érdeklődők. Ezek mellett pásztoreszközökkel és népi hangszerekkel is megismerkedhetnek. A vendégek elsajátíthatják az ostorfonást és bőrékszereket is készíthetnek. A dabasi járásban ezen a napon nyolc településen a tájházak közreműködésével kerékpáros túrát szerveznek. Így az érdeklődők két keréken haladva ismerkedhetnek meg az inárcsi, az ócsai, a felső-dabasi, a Dabas-szőlősi, a Dabas-Gyóni és a kakucsi tájházzal, továbbá a Bagolyfészek Kézművesházzal és a sváb  néprajzi gyűjteménnyel is. Ezzel a programmal a mozgást összekötik a kultúrával. Először csatlakozik az országos tájházi naphoz a Diósdi Tájház, ahol egész napos forgatagot szerveznek és a kosárfonástól, a svábok mindennapjait bemutatva sok mindennel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A kemencében pedig helyi ételeket főznek és linzert is sütnek az érkezőknek.

Kapcsolódó cikkek