Tájnapi tájséták natúrparkjainkban

Forrás: turizmus.com

 2017. október 16. 13:19

Az Európa Tanács 2017-ben első alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Tájnapot. A magyar natúrparkok tájséták meghirdetésével csatlakoznak a kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéshez.

A Nemzetközi Tájnapot a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében hirdette meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács. A tájakat elsőként és átfogóan középpontba állító nemzetközi egyezmény hazai kihirdetéséről szóló törvényt éppen tíz éve fogadta el az Országgyűlés.

Számos kezdeményezés és megvalósult ötlet igazolja, hogy hazánk táji örökségének megőrzése és hosszú távon is fenntartható, az ott élők boldogulását is szolgáló hasznosítása alapvetően a helyi közösségek bevonásával valósítható meg. Erre jó példa a Mesés Hetés mintaprogram, amit az európai szintű tájdíj elnyerésével a nemzetközi jó gyakorlatok közé emelt az Európa Tanács. A helyi közösségek bevonásának fontosságára való tekintettel a 2017. szeptember 5-6-án, a csehországi Brno-ban tartott tájegyezményes műhelykonferencia résztvevői egy állásfoglalást fogadtak el, mely szerint a tájegyezmény részes országai az első Nemzetközi Tájnapot a helyi közösségek bevonásával kívánják megünnepelni, kifejezve ezzel, hogy a tájak a természeti és kulturális örökség változatosságának kifejezői, s az ott élők identitásának alapját képezik.


Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. Kilenc névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk 211 település közösségeinek összefogásával az ország területének 6,5%-ára terjed ki (www.naturparkok.hu). A hazai natúrparkok eredményes tevékenységét szemléletesen jelzi, hogy a tájegyezmény hazai megvalósítása keretében kiírt Magyar Tájdíj pályázatot két alkalommal is natúrparki térségből (2008 – Vértes, 2013 – Gerecse) érkező pályázat nyerte el.

A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik, várhatóan még az idén újabb vidéki térségek kapják meg a névhasználati címet a természetvédelemért felelős minisztertől.

A nemzetközi tájnap alkalmából 2017. október 20-án és 21-én helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg az érdeklődők natúrparki tájainkat.

A tájnapi tájséták a hazai natúrparkok és natúrparki kezdeményezések, valamint e térségek és közösségek tervszerű fejlesztéséért tevékenykedő országos szervezetek, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya, a Magyar Natúrpark Szövetség, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. összefogásával valósulnak meg.

A helyszínekről és időpontokról bővebb információt az alábbi oldalon találhat:

http://www.naturparkok.hu/hireink/tajseta-2017-oktober-20

A CSERHÁT NATÚRPARK október 21.-én, szombaton 10,00 órára várja Hollókőn a Pajtakertben a tájsétára érkezőket. Pusztavár-hegy 457 méter magas csúcsán a XIII. század vége felé a Kacsics nemzetségbe tartozó Péter fia Mihály épített kővárat. A legenda szerint ennek a várnak a köveit hordták át az ördögfiókák holló képében a hollókői várhoz. Túránk során a hollók nyomait követve ismerkedünk a Cserhát Natúrpark természeti szépségeivel. Indulás és visszaérkezés Hollókőbe.

Kapcsolódó cikkek

Jönnek a natúrparkok

2017. április 28.