Tajvani gasztronómia: luxus és ízorgia a 17. emeleten

Szerző: Révész Róbert

Forrás: turizmus.com

 2019. november 21. 15:13

Az elnöki irodaházban eltöltött éjszaka mellé járt egy vacsora is, és amúgy sem mehetünk el szó nélkül a tajvani gasztronómia mellett.

Tajvant és a tajvani turizmust promotáló innovatív kampány indult október elején, amelynek részeként munkatársunk eltölthetett egy éjszakát a tajvani elnöki iroda épületében. Az éjszaka mellé járt egy különleges vacsora is. Kollégánk beszámolója következik.

A Le Palais étterem bejárata

Fotó:  turizmus.com/Révész Róbert

Három Michelin-csillagos  étterem közül választásunk az egycsillagos Da San Yuanra esett, de ott nem volt szabad asztal aznap estére. Szerencsénkre így a három Michelin-csillaggal rendelkező Le Palais étterembe kaptunk asztalt, ami 2018 március közepén kapta meg az egyedülálló elismerést. Ken Chen és Matt Chen séfpáros mögött 30 évnyi szakmában eltöltött tapasztalat és siker áll. A hírnévnek köszönhetően ma már általában két hónappal korábban érdemes asztalt foglalni az étterembe.

A különleges hangulatú enteriőr

Fotó:  turizmus.com/Révész Róbert

Az étterem a központi vasútállomás épületétől pár perces sétára, az ötcsillagos Palais de Chine Hotel 17. emeletén található. A francia csengésű név ellenére az étterem kantoni ételspecialitásokat kínál, amiket rendkívül magas minőségű és válogatott szezonális alapanyagokból készítenek. Az elegánsan berendezett étteremben a modern bútorok mellett a tradicionális kínai berendezési tárgyak is helyet kaptak. Az asztalok paravánokkal vannak egymástól elválasztva, és az egész étteremben kellemes félhomály uralkodik.

Vékonyra szelt tofucsíkokkal kevert pirított bébispenót

Fotó: turizmus.com/Révész Róbert

A degusztációs menü első fogásaként barbecue disznófalatokat kóstolhattuk, ami nevét az étterem specialitásának számító, különleges marinált szószról kapta. Meg kell még említenünk a fenyőgombalevest, amit zsenge kínai káposztalevéllel szolgáltak fel, illetve a vékonyra szelt tofucsíkokkal kevert pirított bébispenótot. A hatfogásos menüből ki szeretnénk még emelni a forró fehér köveken tálalt, jégcsapretekkel és tormával töltött leveles tésztagombócot.

Forró fehér köveken tálalt, jégcsapretekkel és tormával töltött leveles tésztagombóc

Fotó: turizmus.com/Révész Róbert

Az ételek egyedi ízvilága és a figyelmes, magas színvonalú kiszolgálás – három felszolgáló leste minden kívánságunkat – valamint a helyszín hangulata és a tálalás vizuális harmóniája méltán érdemelte ki a Michelin kalauz három csillagát.

 

Az éjszakai piacok forgataga

A Michelin-csillagok mellett a tajpeji utcák forgatagában is találhatunk igazi ínyencségeket, bár ezek elsőre talán sokkolhatják az átlagos turistát. Mi is belevetettük magunkat az utcai árusok sokszor meghökkentő ételkínálatába, és ezt ajánljuk mindenkinek, mivel a főváros egy kulináris mennyország, a tradicionális kínai konyha és a különleges helyi fogások egyvelege.

A tajvani éttermek nem csupán a kínai konyha nyolc ágát vegyítik mesteri módon, hanem tovább is fejlesztik a fogásokat, hogy mindig új és izgalmas ételkreációk születhessenek.

Az éjszakai piacon új és izgalmas ételkreációk születnek

Fotó: turizmus.com/Révész Róbert

Ezeket a különleges helyi fogásokat érdemes az éjszakai piacok árusainál megkóstolni. Minden egyes létesítménynek megvannak a maga sajátos jellemzői és ízei. Az éttermek és kifőzdék változatos egyvelege adja meg az éjszakai piacok különleges hangulatát, ahol minden étek frissen készül.

A büdös tofu egy utcai árusnál

Fotó: turizmus.com/Révész Róbert

Kipróbálhatjuk a tajvaniak körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendő büdös tofu elnevezésű ételt, ami tulajdonképpen fermentált és aranybarnára sütött tofuból készül. Az étel illata, ami belengi az utcákat, az első szippantás után elég bizarrnak tűnt, de miután megkóstoltuk, rögtön az egyik kedvencünk lett.

Egy másik tajvani specialitás a bambusztetős edényekben párolt "disznóvéres süti", ami disznóvér és ragacsos rizs mogyorómorzsába forgatott keveréke. Íze némiképp a magyar véres hurkára emlékeztet, de az apróra vágott mogyoró egy egészen furcsa, édeskés jelleget kölcsönöz neki.

Tajvani specialitás a bambusztetős edényekben párolt disznóvéres süti ami disznóvér és ragacsos rizs mogyorómorzsába forgatott keveréke

Fotó: turizmus.com/Révész Róbert

Esti felfedező túránk alkalmával sikerült megkóstolnunk a sercegő vaslapon sült osztrigás rántottát csakúgy, mint a száznapos tojást, melyek csak kinézetünkben tűnhetnek ijesztőnek. Szintén kihagyhatatlan étel a paradicsomos marhahúsleves tésztával és zöldségekkel jól telepakolva, amit a helyiek előszeretettel fogyasztanak reggelire, ahogy azt mi is tettük az elnöki palota kantinjában, bezsebelve a dolgozók elismerő pillantását.

Paradicsomos marhahúsleves tésztával és zöldségekkel

Fotó: turizmus.com/Révész Róbert

Érdemes nyitott szemmel és orral járni az utcákat, mert bárhol olyan furcsa elnevezésű tajvani ételkülönlegességekre lehet bukkanni, mint az old skin tofu, dragon eye, three cup chicken és a sort még tudnánk folytatni. A piacokon az utcai ételek árai 20 tajvani dollártól (kb. 200 forint) százig (1000 forint) terjednek ételenként.

Előtérben a dragon eye, ami valójában rántott polipszáj

Fotó:  turizmus.com/Révész Róbert

Fun fact: a Magyarországon a vietnami éttermek által népszerűsített Bubble tea eredetileg Tajvan szigetéről származik. Tajcshung város kávézótulajdonosai ötölték ki – egyébként fekete tea és friss tej keveréke édes tápiókagyöngyökkel megbolondítva, hogy a fogyasztóik rághassák is az italukat.

Krista Yang projektszakértő (balra) és Perci Kung (Wavenet Technology)

Fotó:  turizmus.com/Révész Róbert