Siófokon lekapcsolják a díszvilágítást és emelik az idegenforgalmi adót

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 23. 13:03

Ülést tartott a hét elején a siófoki önkormányzat pénzügyi válságstábja, és Lengyel Róbert polgármester javaslatára szigorú takarékossági intézkedésekről döntött.

Az önkormányzati hivatalban és intézményeiben a fűtési időszakban 20, az idősotthonokban, óvodákban, bölcsődékben 22 Celsius fok lesz az előirányzott hőmérséklet.

A nyári szezonon kívül alacsony látogatottságú Kálmán Imre Emlékházat 2022. október 1. és 2023. május 1. közötti időszakra bezárják, az épület fűtését temperáló szintre helyezik (de előre bejelentett csoportos látogatás/rendezvény esetén kinyitják). Nem lesz szabadtéri ünnepi nagykoncert a decemberi városnapon, az önkormányzat visszavonja a testvérvárosi delegációk meghívását – írja a Siófok.hu. Az október 7-én kezdődő háromnapos Halfesztivált – a már lekötött programok okán – az eredeti tervek szerint megtartják, és egy „takarékos, de színvonalas szilveszteri programja is lesz a városnak”.

Október 1-jétől 5 hónapon át szünetel a díszkivilágítás Siófokon, döntött a városi válságstáb

Fotó: MTI

Október 1. és március 1. között nem lesz díszkivilágítás Siófokon: a templomok, a trianoni emlékmű, a Millenniumi és a Szent Miklós Park, továbbá a Rózsakert szobrai világításának öt hónapon át történő szüneteltetése 10 millió forint megtakarítást jelent a költségvetésnek. További 9 millió forinttal csökkenti az önkormányzat kiadását a város Fő terén álló Széchenyi-szobor szökőkútjának szüneteltetése.

„Korlátoznunk kell a karácsonyi díszkivilágítást, de az ünnep hangulatáról nem kívánok lemondani. Idén nem a teljes adventi időszakban, csak december 16. és január 2. között lesz díszvilágítás a Fő utcán, a Széchenyi és a Sió utca között” – jelentette ki a városi válságstáb ülésén Lengyel Róbert. Majd úgy fogalmazott, hogy megjósolni sem tudja, hogy a korábbi időszakban évi 180 millió forintot kitevő közvilágítás a jövőben mennyibe fog kerülni.Siófok polgármestere kezdeményezni fogja az idegenforgalmi adó 500-ról 550 forintra emelését, továbbá a közterületi díjak és a parkolási tarifák növelését.