Takarmányt gyűjtenek lovaiknak a bécsi fiákeresek

Forrás: turizmus.com

 2021. március 23. 17:14

Takarmánygyűjtő-dobozt helyezett ki a bécsi Stephansplatzra két bécsi fiákervállalkozás, mivel a hónapok óta tartó munkanélküliség miatt egyre nehezebben tudják fenntartani magukat és lovaikat. A várostól kapnak ugyan támogatást, de az áprilisban lejár, a turizmus azonban továbbra sem indult újra.

Az osztrák fővárosban huszonegy fiáker-vállalkozás működik, összesen háromszáz lóval és többszáz alkalmazottal. A koronavírus-járvány miatt elmaradó turisták és családi rendezvények – például elsőáldozás, bérmálás vagy esküvők, amelyek alkalmából a bécsiek szívesen bérelnek lovaskocsit –az elmúlt hónapok során alaposan megtépázták a fiákeresek költségvetését is.Mivel a kieső bevételek egyre inkább éreztetik a hatásukat, két bécsi fiákervállalkozás takarmánygyűjtő-dobozt helyezett ki a bécsi Stephansplatzra, ahol korábban lovaikkal állni szoktak. Adományként főleg zöldséget és gyümölcsöt várnak – elsősorban almát és sárgarépát –, amit már kidobnának az emberek, mert nem szépek vagy ropogósak, de még ehetőek. Ha valaki nagyobb mennyiséget adományozna, azt is szívesen fogadják, ez esetben az adományozók telefonon vehetik fel velük a kapcsolatot.

A bécsi fiákereseket egyébként már tavaly tavasszal és ősszel is kisegítette a város: havonta és lovanként 250 eurót igényelhettek az állatok egészségének fenntartásával kapcsolatos kiadásokra: takarmányra, alomra és patkolásra. 2020 május, június és júliusában az első segélycsomagra több mint 237 ezer euró támogatást fizetett ki nekik az osztrák főváros. A második segélycsomagról 2020 novemberében döntött a város és 2021 áprilisában fut ki.

becsi_fiakerek

Adományként főleg zöldséget és gyümölcsöt várnak a fiákeresek – elsősorban almát és sárgarépát

Fotó: Eurocomm-PR/Regina Hügli

A fiákeresek azt remélik, hogy az elhúzódó járvány miatt ezt meghosszabbítja majd a város. Michael Ludwig polgármester még az őszi segélycsomag kapcsán hangsúlyozta, hogy „a fiákerek Bécs egyik jelképének számítanak. Szívünkön viseljük az állatok sorsát és senkit nem hagyunk cserben" – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Kapcsolódó cikkek

Elektromos fiáker Bécsben

2019. október 15.