Tánc, főzőverseny, íjászat a Hungarikum Napokon

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 25. 11:05

Szent István napján kezdődtek a 11. Hungarikum Napok Nagyszebenben. A rendezvény harmadik napja a gulyásfőzésről szólt, a két első díjat Maros megyei csapatok vitték haza.

A négynapos rendezvénysorozat „A megújulás lendülete” című fotókiállítással kezdődött a Nagyszebeni Református Templom Galériában. Augusztus 21-én kezdődtek a szabadtéri események az ASTRA Skanzenben, ahol több mint 50 kézműves és őstermelő kiállítása és vásárára volt. A látogatók kovács-, fazekas-, szövő és egyéb műhelyeken vehettek részt. A Kalibáskő Erdei Iskola íjászattal szórakoztatta a gyerekeket, de nem maradhatott el a hagyományos magyar jurta felépítése sem. Az Anacronism nagyszebeni csoport középkori bemutatót tartott, de a falumúzeumba látogatók azt is megtudhatták, miként éltek a katonák békeidőben, a középkorban. Az érdeklődők magyar ínyencségeket és helyi termékeket is kóstolhattak péntektől vasárnapig: finom erdélyi pálinkát, kézműves sajtokat, csokoládét, kézműves sört, mézeskalácsot, mézet, levendula likőröket és egyéb finomságokat kínálták a vendégeket.

A rendezvény fő attrakciója hagyományosan a főzőverseny volt

Fotó: Marius Miclea Photography

A Hungarikum Napok szombatja a gulyásfőzésről szólt. 16 csapat iratkozott fel az idei főzőversenyre: hagyományos magyar gulyással illetve más magyar ételek elkészítésére lehetett jelentkezni. A zsűri 2 órán át kóstolta és értékelte a versenyzők főztjeit, miközben a színpadon a kolozsvári Operettissimo Együttes és a Sepsiszentgyörgyi Százlábú Együttes előadásaiban gyönyörködhetett a közönség.

A főzőverseny első díját a hagyományos gulyás kategóriában a segesvári Homo Novus Egyesület nyerte meg. A csapat első alkalommal vett részt a nagyszebeni főzőversenyen, és ínycsiklandozó babgulyást készítettek. A második díjat a „Sare si Piper” (Só és Bors)  és a Hudin 4 csapatok kapták. A Máthémanufaktúra által készített gulyásleves érdemelte ki a III. helyezést.

A Más magyar ételek kategóriában a Marosvásárhelyi TVR csapata nyerte meg az első díjat. A II. helyezést az EMKISZ – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületének Ifjúsági Szervezete érdemelte ki egy újraértelmezett babgulyással.  Az EMKISZ elnöke, Tamás Csilla az „Ez az utca szebeni” című nótát adta elő a múzeum színpadán. A III. díjat a szebeni Food Monkey csapata vitte haza egy ínyenc halászlé elkészítéséért cserébe.

A szabadtéri eseményeknek az ASTRA Skanzen adott otthont

Fotó: Marius Miclea Photography

Az XI. Hungarikum Napok rendezvénysorozata vasárnap ért véget chef-ek által készített gombaleves, rókagombás pörkölt és marhagulyás tálalásával. A fiatal erdő a Heveder banda magyar népzenéjétől visszhangzott, a Százlábú Néptáncegyüttes pedig tánccal fokozta a közönség hangulatát.

Kapcsolódó cikkek