Tankönyvben az MTÜ kezdeményezése

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

 2016. november 04. 14:42

Az Akadémia kiadó gondozásában frissen megjelent Fesztiválturizmus című kötet esettanulmányai között, best practice jelleggel kapott helyett a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Ausztriában szervezett átfogó jellegű kulturális, turisztikai és gasztro-fesztiváljairól szóló tanulmány.

Az Auf nach Ungarn/Fel Magyarországra mottó alatt szervezett fesztiválok hatásmechanizmusának bemutatása jól adaptálható gyakorlati példákkal szolgál a – több felsőoktatási intézményben tankönyvként is használatos – kötet olvasói és a diákok számára egyaránt.

A tanulmány külföldi kulturális- és turisztikai tematikájú fesztiválszervezésben gyakorlati tapasztalatot szerzett szerzőpárosa bemutatja, hogy a nemzetközi kulturális diplomáciában és országkép-formálás szempontjából milyen hatékony eszköznek bizonyul a magyarországi turisztikai vonzerők, attrakciók és a kultúrkincs koncentrált bemutatása. Tekintettel arra, hogy hazánk turisztikai kínálatának jelentős részét az országban zajló fesztiválok adják, így a jövőben komoly lehetőségek rejlenek egyfajta „fesztiváltermék-exportban". A szerzőpáros egyik tagjaként Kovács Balázs, az MTÜ ausztriai képviselője brand-építés szempontjából konkrét példák és üzleti terv alapján is körbejárta a kérdéskört, vizsgálva, hogy milyen feltételek alapján állítható össze az imázsépítést szolgáló speciális fesztivál-exporttermék. Az MTÜ ausztriai képviselete összefogásban a magyar állami külképviseletekkel (nagykövetség, kulturális intézet) évről-évre szervez b2c es b2b rendezvényeket Auf nach Ungarn mottó alatt.

A Fesztiválturizmus könyvhöz az előszót Bienerth Gusztáv, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásért felelős kormánybiztos írta, hangsúlyozva, hogy a szakkönyv „széleskörűen hasznosítható a magyar nyelvű felsőoktatásban, különösen a turizmus-vendéglátás, turizmusmenedzsment és a legkülönbözőbb kulturális tanulmányokat felölelő szakokon. A kötet megközelítésmódja rendkívül transzdiszciplináris, a tanulmányok ismereteken átívelő, az eredmények tárházát több dimenzióban (társadalom, gazdaság, környezet) felvonultató szemléletűek."

Az MTÜ ausztriai rendezvényeiről beszámoló itt olvasható:

http://at.gotohungary.com/dokumentumok, a frissen megjelent Fesztiválturizmus kötetről pedig további információ itt érhető el:

http://akademiai.hu/1870/gazdasag/tovabbi_konyvek/fesztivalturizmus.

Fotó: a linzi Auf nach Ungarn fesztivál plakátja