Tanösvény, túraútvonalak, mobileszközök Komáromban

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 28. 15:40

A Duna-Gerecse Turisztikai Kft. a Komáromi Turisztikai Egyesület, Komárom Önkormányzata és a helyi turisztikai szolgáltatók együttműködésével az elmúlt két évben több a vendégek szabadidejének hasznos eltöltéséhez hozzájáruló fejlesztést valósítottak meg – számoltak be sajtótájékoztatón.

A monostori Szent Pál-szigeten kialakított tanösvény a Duna-ártér igen gazdag élővilágának „in situ", azaz természetes, eredeti környezetben történő bemutatást tűzte ki célul. Ez a terület az óriási fekete nyárfák, a réti sasok és az eurázsiai hódok birodalma, ahol a védett ligeti csillagvirág szinte szőnyegként borítja a tavaszi erdők alját. A Szent Pál-szigeten kialakított mintegy 6,7 km hosszú tanösvénynek 10 állomása van. Az indító állomásánál egy térképes tábla és egy interaktív tájékoztató tábla található. Az útvonal mentén számozott oszlopok jelzik a megálló helyeket, a látnivalók leírását pedig a komáromi Tourinform Irodában kapható vezetőfüzet tartalmazza. Interaktív tábla került kihelyezésre Koppánymonostoron, a Művelődési Ház előtti park területre is.

 

Szintén a túrázás, természetjárás céljából érkező vendégek örülhetnek annak, hogy megújultak a Gerecse hegység és környékének kijelölt turistaútjai, illetve újdonságként – a testmozgás ma igen népszerű formáját űzők igényeinek kiszolgálására – nordic walking útvonalakat jelöltünk ki. A jelzések felfestése mellett az elágazási pontokban új táblák mutatják továbbhaladás irányát. A fejlesztésen belül Komáromban ún. IVV-túraútvonalak kijelölését sikerült megvalósítani a KEMSZÖSZ Természetbarát Szövetség segítségével.

A mobileszközöket (mobiltelefon, tablet) használók a Duna-Gerecse térségbe érkezve egy olyan alkalmazást tudnak a készülékükre letölteni, melynek segítségével 14 különböző, általunk bejárásra javasolt túraútvonalat tudnak bejárni. Az MTA SZTAKI Guide@Hand rendszerén keresztül elérhető szolgáltatás (www.guideathand.com/hu/downloads) keretében a látnivalók ismertetése négy nyelven (a magyar mellett angol, német és szlovák) érhető el. Az alkalmazás az eszközre történő letöltést követően „offline" állapotban is működik úgy, hogy a tájékozódáshoz kizárólag GPS navigáció szükséges. Komáromban a „Komáromi mozaik" gyalogos és a „Komáromi kerékpáros körtúra" elnevezésű túrák érhetők el. Emellett további két, Komáromot és Tatát összekötő, kerékpáros útvonalat tudunk kiajánlani a turistáknak.

Ebbe a hangos idegenvezető alkalmazásba illesztették bele a Komárom környékén felmért, 100 pontból álló RICH POI adatbázist. Ezek a GPS koordinátát és rövid leírást tartalmazó „érdekes helyek", pontok egyrészt a turisztikai szolgáltatókat, természeti és kulturális látnivalókat, másrészt a turisták számára hasznos információkat tartalmazó helyszíneket (pl. vasútállomás, Tourinform Iroda stb.) tartalmazzák. Az okos eszközökre letöltött sétaútvonalak mellett tehát azonnal megjelennek a városban történő tartózkodáshoz elengedhetetlenül szükséges további információk is.

Az adattartalmak közötti közvetlen összeköttetést megteremtették a Guide@Hand alkalmazás és a www.iranykomarom.hu weboldal között is. Ennek köszönhetően a város turisztikai honlapjára feltöltött adatok körének egy csoportja (pl. eseménynaptár) szintén megjelenik a letöltött sétákhoz kapcsolódva. Így például az egyik sétát végigjáró turista tájékozódni tud a tartózkodási ideje alatt megrendezésre kerülő városi rendezvényekről.

A Duna-Gerecse turisztikai kedvezménykártyát hosszas előkészítő munkát követően 2014. június 1-el indították el (www.card.duna-gerecse.hu). A kártya a Duna-Gerecse térségben, így Komáromban is, 1 éjszakát eltöltő vendégek részére megvásárolható, míg minimum 2 éjszakát eltöltő vendégek részére automatikusan és térítésmentesen kiadásra kerül a csatlakozott szálláshelyek recepcióján. A kártyához jelenleg 20 szálláshelyen juthatnak hozzá a turisták és több mint 60 elfogadóhelyen lehet használni. A rendszer nagy előnye a felhasználók szempontjából, hogy a különböző százalékos kedvezmények mellett ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokat is tartalmaz (pl. belépés a Monostori erődbe és a Klapka György Múzeum kiállításaira, városnézés Komáromban, közlekedés a helyi buszjáratokon).

 

Elkezdték kiépíteni a képújság-alapú információs pontok – terveik szerint hamarosan 25 helyszínből álló – hálózatának kiépítését is. Ez a gyakorlatban a turisták által leginkább látogatott helyszíneken TV készülékek telepítését jelenti, melyeken egy belső számítógépes hálózatra kapcsolódva a turisztikai szolgáltatók bemutatkozó oldalai, programajánlók, hasznos információk olvashatók. Komáromban ilyen pontot eddig a Tourinform Irodában, a Brigetio Gyógyfürdőben, a WF Szabadidőparkban, valamint a Monostori Erőd két pontján létesítettek.