Tanösvényt épít a 450 éves tölgyfához a gömöri kisfalu

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. november 16. 20:15

Turisztikai látogatóközpont, kerékpáros pihenőhely, fűszerkert, tanösvény – ezek is részei annak a nagyszabású fejlesztésnek, amely év végére fejeződik be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ragályon.

A Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület konzorciumi partnerként – öt kistelepülés részvételével – közel 300 millió forint pályázati támogatást nyert turizmusfejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Ebből Ragályon közel 40 millió forintért valósítanak meg beruházásokat.

Festői környezetben fekszik Ragály

Fotó:  Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület

Vrastyák Mónika, az egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a falu központjában megvásároltak egy régi, egykor üzletként működött épületet. Ennek az átalakításával turisztikai látogatóközpontot alakítanak ki úgy, hogy az épület homlokzati részét és főbejáratát megtartják az eredeti állapotában.

A látogatóközpont kettős célt szolgál. Elsősorban turisztikai információs pontként működik majd, ahol internetezhetnek a vendégek, és programokat is ajánlanak az érkező hátizsákos és a kerékpáros turistáknak. Emellett a helyi közösséget is szolgálja, miután egy kézműves foglalkoztatót is berendeznek itt a ragályiaknak. A látogatóközpontban ezenkívül kiállítóteret nyitnak, továbbá közösségi rendezvények helyszíneként is szeretnék hasznosítani. Az udvaron fűszerkert létesítését vették tervbe.

Év végére elkészül a turistainformációs pont

Fotó: Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület

Az Aggtelek irányába, vagy onnan érkező bringázók számára jó hír, hogy Ragályon már megépítettek számukra egy faházat pihenőhelyként, ahol lezuhanyozhatnak, vagy teát főzhetnek a konyhasarokban.

A fejlesztéshez két külső tanösvény létrehozása kapcsolódik, mindkettő a falu központjából indul. Az egyik a falu határában lévő erdőben immár 450 éve álló, védett tölgyfához vezet, amelyet gyalogosan, vagy kerékpárral közelíthetnek meg a kirándulók. Ezen a helyen erdei bútorokat, útbaigazító információs táblát helyeznek el és egy esőbeállót is létesítenek. Ezenkívül a közeli szőlőhegyen is túraútvonalat alakítanak ki, két esőbeállóval együtt.

A 450 éves öreg tölgy közelében már elkészült az esőbeálló

Fotó: Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület

A túrázóknak – előzetes bejelentés alapján – az egyesület szakavatott vezetőt is biztosít. Céljuk, hogy a konzorciumban részt vevő településekkel összefogva minél több, összehangolt programot ajánljanak az érkezőknek, ezzel jobban ráirányítsák a figyelmet a gömöri kisfalvak értékeire, látnivalóira.