Tanulmányút a tűzhányók korába

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2015. június 29. 17:17

Komoly időutazásra hívja, és évmilliók történetét mutatja meg látogatóinak a Novohrad-Nógrád Geopark, legfőbb látnivalóikat és új fejlesztéseiket tanulmányút során ismerhették meg az újságírók június 24-én.

A nemzetközi minősítést 2010-ban megszerzett Novohrad-Nógrád Geopark hatalmas területet ölel fel, a magyar területen 64, a szlovák oldalon 28 település alkotja. A magát az „Ősi világ, határok nélkül" szlogennel hirdető, s számos egyedi, kiemelt geológiai helyszínnel büszkélkedő park életének fontos állomásához érkezett, hiszen befejeződött az a bruttó 614 millió forintos, több elemből álló ökoturisztikai fejlesztés, melynek segítségével a nagyközönség elé tárhatják értékeiket.

„2011-ben nemzetközi címmel rendelkezett, de hosszú távú koncepció és bevételteremtő képesség nélkül működött a geopark. Az elmúlt 4 év munkájával vagyont adtunk a számára, és megteremtettük a feltételeit a fenntartható működésnek" – nyilatkozta lapunknak Lóska János, a Novohrad–Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezető elnöke.

 

Szívet és kaput kapott a geopark

A geopark szívét jelentő Geocsodák Házát június végén átadták a nagyközönségnek Salgóbányán. A modern kor kihívásainak mindenben megfelelő létesítményt egykori salgóbányai bányakaszinó helyén, annak teljes átépítésével hozták létre. A tartalom kialakításában fontos céljuk volt a fiatal korosztály megnyerése, az információ átadásán túl impulzust kívánnak adni a térség felfedezéséhez is. Interaktív bemutatótermet alakítottak ki tabletekkel és érintőképernyős készülékekkel, ezeken keresztül ismerhetők meg a geopark földtudományi, és egyéb értékei (Salgó és Somoskő vára, a kazári riolittufa-eróziós helyszín, a béri hajlott andezit-oszlopok, a kishartyáni Kőlyuk-oldal). A térség fő turistaattrakciójának tartott Salgó Várát például 3 dimenzióban jelenítik meg, a látogatók különböző korokba visszautazva tehetnek virtuális sétát a várban.

Az első tapasztalatok jók, a hivatalos megnyitó előtt számos csoportot fogadtak, a fiatalok szívesen időztek a teremben, ügyesen oldották meg a bemutató programok végén lévő kvíz feladatait. 200 személyes színháztermük kulturális és oktatási célokat lát el, rendezvényhelyszínként funkcionál. Salgóbánya szülötte, Zenthe Ferenc emlékszobát kapott a létesítményben, melyhez kiáltó és helyi termékeket értékesítő büfé is tartozik. A várakozások szerint a központ évente 12 ezer látogatót szolgál ki.

A tanulmányútra érkező csapat a Salgó Hotelben elköltött ízletes és tartalmas ebéd után a Geocsodák Házát és a geopark másik fontos helyszínét, az operatív központjaként működő Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központot is megtekintette, mely tavaly október óta fogadja a látogatókat háromnyelvű információs anyagokkal, túraajánlatokkal. Az iskolás csoportokat oktatással és táborozási lehetőséggel, az egyetemistákat kutatási lehetőséggel várják, mindehhez túrakerékpárokat, sátrakat, zuhanysátrakat biztosítanak.

 

Termékfejlesztés és egyedi arculat

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke a tanulmányút résztvevőinek elmondta: „A geopark a sok egyéni vendéget fogadó, ám kevés vendégéjszakát összegyűjtő Nógrád-megye turizmusának egyedi arculatot adhat. A park jól megkülönböztethető jegyekkel vihető ki a piacra, mindehhez komoly munkára és tudatos termékfejlesztésre van szükség.”

Az egyedi arculat megteremtése indokolta a Medvesi Fotós Maraton eseménysorozatának létrehozását, a program során kivilágítják a középkori várakat, a jelentkezőket a turistautaktól távoli, felfedezetlen, izgalmas fotótémákat rejtő helyekre kalauzolják, s fotós pályázatot hirdetnek.

 

A lovas turizmus szintén markáns arculati elem lehet, hiszen a geopark szelíd, aprófalvas területén rendkívül jó lehetőségek adottak a lovas túrázáshoz, és egyre több a bejelentett lovas turisztikai szolgáltató. Az elmúlt években szintén nagy fejlesztésen átesett Vanyarc-Sarlóspusztán, - a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség elnöki pozícióját is betöltő Lóska János birtokán - jellemzően egyhetes túrákat indítanak, napi 50 kilométeres távokkal, akár teljes egészében a lakott területen kívül.

A geopark területén egyébként húsznál is több tanösvény és bemutatóhely működik, többségük a geopark arculatának megfelelően kialakított információs felületekkel. Különböző szinteken 100 kilométernyi hegyi kerékpáros útvonal várja a biciklizés szerelmeseit.