Tanulmányutakkal erősít Miskolc

 2014. július 13. 18:21

Miskolcon a külföldi vendégek száma 19%-kal, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 13%-kal nőtt a 2013-as májusi adatokhoz képest – ezzel a borsodi megyeszékhely rácáfolt az országos trendekre. Ám a kihasználtságon még lehet javítani.

A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon 2014 májusában a külföldi vendégéjszakák száma 4,1%-kal csökkent, míg a belföldi vendégéjszakáké 14%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, míg az év első öt hónapjában a belföldivendég-forgalom nagyobb mértékben nőtt, mint a külföldi.

Miskolcon a külföldi vendégéjszakák emelkedése mellett a belföldi vendégéjszakák számában 26%-os növekedés volt tapasztalható 2013-hoz képest, míg a vendégek számát tekintve 18%-os volt a növekedés. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó szállásdíj bevétele 34%-os növekedést mutat: amíg 2013 májusában a kereskedelmi szállások összes bruttó szállásdíj bevétele 140.590.000 Ft volt, addig 2014 májusában ugyanez 189.013.000 Ft. Az év első öt hónapjában összesen 172.120.000 Ft-tal volt több a szállásaink bruttó szállásdíj bevétele, mint 2013-ban.

 

A férőhely kapacitás kihasználtság 16,6%-os volt idén májusban, 2013-ban ugyanez 14,6% volt, a szobakapacitás kihasználtság 22,9%-ra nőtt a tavaly májusi 20,1%-hoz képest, ami helyben jelentős növekedést jelent, azonban még mindig az országos átlag (a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 56%-os volt országos szinten) alatt van. A TDM elsődleges feladata ennek a kezelése, a minél magasabb férőhely- és szobakapacitás kihasználtság elérése. No de hogyan?

Tanulmányutak sora

Minden hétre egy tanulmányút – ez is lehetne a miskolci TDM szervezet szlogenje az elmúlt hetek után. A cél, hogy a turisztikai szakma és a hazai és külföldi sajtó szereplői saját élményként élhessék meg az „újratöltött” Miskolc élményt.

A tanulmányutak sorozata Szentgyörgyi Rómeóval indult, aki exkluzív látogatáson vett részt Miskolcon, élményeiről a Story magazin nyári különszámában olvashatnak az érdeklődők.

A sort folytatva május végén az orosz beutaztatás még további élénkítése érdekében a Robinson Tours tucatnyi szakemberét látta vendégül Miskolc. A városban annyi turisztikai fejlesztés történt az elmúlt években, amely már maximálisan ki tudja szolgálni a több napra érkező orosz vendégeket. A kétnapos tanulmányút során elsősorban ezekre hívta fel a TDM szervezet a figyelmet, bemutatva mindazon szolgáltatásokat, amelyek az orosz beutaztatás számára vonzóak lehetnek. A TDM szervezet számos, direkt az orosz vendégek számára kialakított programmal is készült a szezonra, ezekkel is megismerkedhettek a tanulmányút résztvevői.

Június első hetében lengyel újságírók látogattak el a városba. A Magyar Turizmus Zrt által szervezett észak-magyarországi újságírói körút miskolci házigazdája a miskolci TDM lengyel munkatársa volt. Az újságírók nemcsak Miskolc belvárosának és Lillafürednek a szépségétől, valamint a Barlangfürdőtől voltak lenyűgözve, hanem attól is, hogy gyakorlatilag minden turisztikai információhoz lengyel nyelven férhettek hozzá. Az első cikkek a tanulmányút után már megjelentek.

A lengyel tanulmányúttal egyszerre Észak-Magyarország és az Észak-Alföld TDM-es és Tourinformos munkatársai is ellátogattak Miskolcra a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című projekt keretében. A tanulmányút célja, hogy két régió turisztikai infopontjain dolgozó ügyfélszolgálati munkatársak ismerjék Miskolc kínálatát és ajánlják azokat a hozzájuk látogató vendégeknek.

Alig másfél héttel az előző tanulmányút után Miskolc az országos női magazinok újságíróit fogadta. A három napos program során gyűjtött élmények többek közt a Nők Lapjában, a Story magazinban, a Best-ben, a Meglepetés-ben, Marie Claire-ben és Cosmopolitan-ben jelennek meg.

A tanulmányutak sora július közepén TV-s forgatással folytatódik.