Kibővült és megújult a tatai csillagda

Forrás: MTI

 2023. szeptember 21. 17:09

Tatán csütörtökön átadták a felújított TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgálót és Múzeumot. A felvidéki, ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen végzett fejlesztés csaknem 300 millió forint értékben valósult meg.

Az épület és környezetének felújítása mellett 150 négyzetméteres területtel bővült a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének üzemeltetésében lévő tatai csillagvizsgáló – ismertette az intézmény igazgatója.

Megújult a tatai csillagda és környezete

Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

 

Kovaliczky István elmondta, hogy egy előadótermet, valamint egy múzeumi helyiséget alakítottak ki, ahol az intézmény névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt hagyatékát mutatják be, valamint a Nap és a meteorok megfigyeléséhez speciális naptávcsövet, csillagászati CCD kamerát szereztek be.

A két csillagvizsgáló történetéről és jelenéről háromnyelvű kiadványt készítettek, valamint a gyerekeknek magyar és szlovák nyelven a csillagképeket bemutató füzetet jelentettek meg, amelyben a leírás mellett ki is lehet festeni az égi alakzatokat.

A Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül a Stars connect us, "A csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül" nevű projektben nyilvános konferenciák, csillagászati diákversenyek, szabadtéri távcsöves bemutatók, interaktív kiállítások szervezésével teszik vonzóbbá a csillagászatot a nagyközönség számára.