A digitális korba lépett a tatabányai bányászati skanzen kiállítása

Forrás: turizmus.com

 2024. április 09. 14:17

A tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen április elején újranyitott kiállítása digitális innovációkkal gazdagodott, új dimenziót nyitva a tatabányai bányászat történetének bemutatásában.

A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen 29 millió forintos beruházása a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának támogatásával valósult meg, és a skanzen állandó kiállításának részleges megújítását, a látogatói élmény jelentős fokozását célozta.

"A projekt keretében egy új kiállítási egység, a térképtár jött létre, amely a múzeum bányatérkép-gyűjteményét hozza közelebb a látogatókhoz, mind hagyományos, mind digitális formában. A kiállítás továbbá egy virtuális kas bevezetésével bővült, ami az egykori bányaleszállás élményét kínálja. Az információs kioszkokban szöveges, filmes és hangzóanyagok kerültek elhelyezésre a bányaszállítás, a fejtés, a tatabányai bányászat története és a selmeci hagyományok témakörében” – mondta Kiss Vendel, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese.

A Gépház a skanzenben

Fotó: Vágó-Lévai Katalin

A múzeum további tervei között szerepel egy "Top plusz pályázat" keretében megvalósuló műszaki felújítás és egy új fogadóépület kialakítása. A fogadóépületben a tervek szerint egy virtuális skanzenbemutató, valamint egy új kiállítás is helyet kap, mely a tatabányai bányászat történetét fogja bemutatni a kezdetektől egészen a bezárásig.

"A mostani fejlesztésekkel nem csupán a múltat idézzük meg, hanem a jövőbe is tekintünk. Célunk, hogy a skanzen a technológiai újításokkal még inkább vonzó célponttá váljon a különböző korosztályok számára" – tette hozzá Kiss Vendel.

 

Nyitókép: Kasház - archív fotó - a Tatabányai Múzeum gyűjteménye