Tatabányán újra kivirágozhat a Tulipános Ház

Forrás: MTI

 2017. február 03. 16:52

A Modern városok program keretében 1,4 milliárd forinttal támogatja az 1920-as években épült bányatiszti kaszinó, a Tulipános Ház felújítását a kormány. Az épületben közösségi teret, a bányászatot bemutató múzeumot és interaktív játszóházat alakítanak ki.

A munkálatok 2017 második felében megkezdődhetnek. A beruházás része annak a 2020-ig felhasználható 40 milliárd forintos keretnek, amelyről a kormány megállapodást kötött a megyeszékhellyel.

A Tulipános Ház Tatabánya egyik legrégebbi épülete, 1924-ben a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építette. Stílusa alapján a szecesszióba visszanyúló magyaros építészet egyik példája, az ablakok körül tulipános motívumokkal díszítve.

A Tulipános Ház

A Toroczkai Wigand Ede tervei alapján készült, háromezer négyzetméretes palotát a világháború végéig bányatiszti kaszinóként, azt követően pártbizottsági székházként, majd vállalati telephelyként használták.

Az ingatlant az 1990-es években egy bank szerezte meg, majd többször is gazdát cserélt. A tulajdonváltások közben rövid időre őrizetlenül maradt műemlékből minden, színesfémként vagy más módon hasznosítható érték eltűnt. A huszonkét évig fűtetlenül és bezárva álló épületet az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg, saját forrásaiból.