Tavaly rekordszámban utaztak az Északerdő kisvasútjain

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. január 18. 15:08

Az elmúlt évben több mint 300 ezren utaztak az Északerdő Zrt. erdei vasútjain.

Az összesített adatok szerint több mint 259 ezer utast regisztráltak a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton, a LÁEV-en, a Pálházi Állami Erdei Vasúton (PÁEV) utazók száma pedig meghaladta a 41 ezret – tájékoztatott Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója.

A lillafüredin évtizedek óta, míg a pálházin kilenc éve nem utazott ennyi kiránduló vendég, mint 2018-ban. Az adatok szerint a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton, 2017-hez képest 20 ezerrel többen közlekedtek, ami 8 százalékos növekedést jelentett. A legtöbben – több mint 50 ezeren – a múlt év augusztusában vonatoztak, de sokan szálltak fel júliusban is a Bükkbe indult szerelvényekre, valamint a decemberi Mikulás vonat is. A Pálházi Állami Erdei Vasútnál egy év alatt több mint 7500-al nőtt az utasok száma, ami 22 százalékkal szárnyalta túl a 2017-ben mért utazók számát.

A Pálházi Állami Erdei Vasút

Fotó: turizmus.com/Mentusz Károly

A Hegyközben a nyári hónapokban közlekedtek legtöbben a szerelvényekkel. Júliusban és augusztusban egyaránt több mint 10 ezren szálltak fel a kisvonatokra. Ott egyébként az elmúlt évben új szemléletű menetrendet léptettek életbe, ezáltal a főszezonban több, azonkívül viszont kevesebb járat működött. Miután 2018-ban nagyobb számú vendég ismerte meg a kisvasutakat, így az erdőgazdaságnál 2019-ben ennek a további bővülésével számolnak az erdőgazdaságnál.