Tavaszi fesztivál Bécsben, élő könyvekkel

Forrás: turizmus.com

 2019. május 07. 16:36

Az osztrák főváros tavaszi fesztiválja, a Wiener Festwochen keretében élő könyvekkel beszélgethetnek azok, akik kicsit más irodalmi élményre vágynak, mint az olvasás.

A május 10-től június 16-ig tartó fesztivál programján ezen kívül színház, zene, tánc, film és performansz szerepel – többek között Tarr Bélával, Márton Dáviddal és Krasznahorkai Lászlóval.

Mette Edvardsen norvég művésznő „Time has fallen asleep in the afternoon sunshine” címmel 2010-ben kezdte el létrehozni élő könyvekből álló könyvtárát. A projekt lényege, hogy a világ különböző pontjairól származó előadók kívülről megtanulnak egy-egy könyvet, hogy aztán személyes beszélgetések keretében idézzenek belőle az olvasóiknak.

Az osztrák főváros egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozata, a Wiener Festwochen keretében május 11. és 18. között most a bécsiek is belelapozhatnak ezekbe a különleges könyvekbe. Egy-egy beszélgetés 30 percig tart, a kínálatban angolul és németül beszélő könyvek szerepelnek, például Goethe Faustja, Virginia Wolf Orlando című regénye vagy T.S. Eliot Four Quartets című verseskötete. A kicsit más irodalmi élményre online vagy telefonon lehet jelentkezni.

A Wiener Festwochen számos premiernek is helyet ad: kizárólag a fesztivál keretében lesz látható például Tarr Béla Missing People című projektje, amely azokra az emberekre fókuszál, akiket a szegénységük vagy a társadalmi hierarchiák miatt kinéznek a Habsburg pompájával, Sacher-tortájával és hófehér lipicai lovaival tökéletesnek tűnő város bizonyos helyeiről.

Márton Dávid road operáját, a Narziss und Echo-t is bemutatják Bécsben

Fotó: Lucien Strauch

Szintén a Festwochen keretében mutatják be először Márton Dávid „Narziss und Echo” című road operáját, valamint Eli Keszler és Krasznahorkai László közös projektjét, a „Chasing Homert”. Krasznahorkai Keszlert kérte fel, hogy foglalja zenei keretbe ugyanezen a címen idén megjelenő könyvét.