Tavaszi kapunyitás a tájházakban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. április 25. 10:12

A Magyarországi Tájházak Szövetsége április 27-én és 28-án rendezi meg a Tájházak Napjának országos rendezvénysorozatát. Ehhez nyolcvan tájház kapcsolódott színes programokkal és egyedi eseményekkel. Az érdeklődők a legtöbb helyszínt ingyenesen látogathatják.

„Az idei megnyitót a Kiskőrősön, a Szlovák Tájházban tartják, ahol a szlovák kultúrát és életmódot mutatják be”– mondta lapunknak Hegedűsné Majnár Márta, a tájházak szövetségének ügyvezető elnöke. Ezenkívül számtalan programból választhatnak majd a vendégek az ország különböző részeiben.

Tájház Balaton faluban

Fotó: Mentusz Károly

Tavaszi illatokkal és ízekkel várják a családokat a Baranya megyei Hosszúhetényi Tájházban, ahol a helyi kézművesekkel kerámia virágokat festhetnek az érdeklődők. Emellett a tavasz első fűszer növényeinek felhasználásához is kaphatnak ötleteket. Kemencében fűszerpogácsát sütnek és aromavizet is készítenek. A szintén baranyai orfűi malmoknál a múzeum új látványosságát, a hagyományos papírkészítés folyamatát tekinthetik meg, miközben a résztvevők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. A molnár kemencéjében ropogós cipók és egyéb finomságok is sülnek majd. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cigándon, a Bodrogközi Múzeumportán, a tavaszi vasárnapokhoz kapcsolódó zöldág-járást, a természet megújulását jelképező énekes játékot elevenítik fel. A szlovén határ közelében levő Őrtiloson a régi falusi lakodalmi szokásokat mutatják be. A Somogy megyei Csökölyön a keresztelés népi hagyományait, annak kellékeit, tárgyait, ruhaviseleteit állítják ki. Budapesten, a XVI. kerületben a Cinkotai Tájház udvarán tavaszi nagymosás egykori folyamatával ismerkedhetnek meg a résztvevők, a hagyományos mosószappannal, szabadtéri ruhateregetéssel és egykor használt, parázzsal fűtött vasalóval. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a tiszafüredi tájházban fazekas ünnepre hívják a vendégeket, akik ki is próbálhatják a mesterség fortélyait.

Egykor használt pásztorszerszámok sokaságát őrzik

Fotó: Mentusz Károly

Több térségben gyalogos, illetve kerékpáros túrákon felfedezhetik fel a tájházakat. Így a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tardonán és Mályikán – a két település között – négy kilométeres bükki erdei úton gyalogolva juthatnak el az érdeklődők a tájházakhoz. A Pest megyei dabasi járás tájházai kerékpáros családi túrákat szerveznek, amelyeken a vendégek egyszerre kerekezhetnek, miközben a térség néprajzát, népi építészetét is megismerhetik. A Tájházak Napjához szinte minden csatlakozó helyen különleges falatokkal várják a vendégeket. Boldogon úgynevezett tubu kaláccsal és helyi kis rózsával, a mátraaljai Domoszlón pedig herőcével vendégeskednek.

Díszes régi konyha berendezési tárgyakkal a boldogi tájházban

Fotó: Mentusz Károly

Hegedűsné Majnár Márta azt is elmondta, hogy jelenleg hazánkban több mint négyszáz tájház működik. Ezek értékeikkel és élményeket kínáló programjaikkal különösen a kistelepüléseken jól szolgálják a falusi turizmust. Napjainkban újabb tájházakat is nyitnak országszerte, amelyeket a kormány az immár két éve meghirdetett Népi Építészeti Program keretében pályázattal támogat.