Tavaszi kapunyitásra készülnek a tájházak

Forrás: turizmus.com

 2018. január 18. 16:10

Közel háromszáz tagot számlál az idén másfél évtizede működő Magyarországi Tájházak Szövetsége. Közülük kétszázan valamelyik hazai tájházat képviselik.
„A kétezres években a korábban zárt tájházak csaknem mindenütt kitárták kapuikat a látogatók előtt" – mondta Hegedűsné Majnár Márta, a szövetség ügyvezető elnöke. Az épületeket és bennük kiállított  tárgyakat, eszközöket  különböző pályázati támogatásokkal újították meg, miközben a múzeumi jellegük mellett, több új funkcióval is gazdagodtak. Előtérbe kerültek a pedagógiai foglalkozások, amelyek szorosan kapcsolódnak a turizmushoz és ma már gazdag kínálatot nyújtanak a tájházak iránt érdeklődőknek.

A kosárfonástól a hímzésig

A tájházak az utóbbi években a helyi kulturális alapellátás színterévé is váltak és különböző programok sorával vesznek részt a települések életében. Ezeket főleg a civil szervezetek, a hagyományőrző csoportok, illetve a kézműves körök szervezik. Így például Somogyszobon a Vilmos-házban már évek óta rendszeresen Fonót tartanak, ahol a résztvevők a kosárfonástól a hímzésekig tanulják és gyakorolják a mesterségeket. Noszvajon a gazdaházi rendezvényekre nemcsak az érdeklődő vendégeket, hanem a helyi lakosokat is igyekeznek minél nagyobb számban bevonni, hogy ezzel is erősítsék a közösségi életet.

A tájházak ma már fontos turisztikai célpontoknak számítanak egy-egy településen, ahol helyi látványosságok mellett, a jellegzetes ételeket és borokat is megkóstolhatják az érdeklődők. Boldogon például minden nagyobb eseménykor úgynevezett nagyrózsát, helyi recept alapján készülő desszertet sütnek, egyedi specialitásként.

A nemrég felújított ónodi tájház

Fotó: turizmus.com/Mentusz Károly

Programok Vízkereszttől a Nagyböjtig

Hazánkban napjainkban csaknem félezer tájház működik, ugyanakkor a határainkon túli magyarlakta településeken is több található, például Erdélyben, a Felvidéken, vagy a Vajdaságban.
A tájházak vízkereszttől  nagyböjtig országszerte várják a vendégeket. Január 27-én például a bugyi tájházban disznóvágásra invitálják az érdeklődőket. Móron, a Lamberg kastélyban, január 29 és február 2. között múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. Ezek során a gyerekek megismerhetik a a sváb tájházat és tudást szerezhetnek a farsangi időszakról, miközben hagyományos busómaszkot és modernebb farsangi álarcot is készíthetnek. Február 13-án a balatonedericsi tájházban húshagyó keddi jelmezes mulatságra, fánkra, nótázásra és táncra várják a vendégeket.

A Szent György nap jegyében

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén immár hatodik alkalommal a Szent György nap jegyében április 28-án ás 29-én rendezi meg a Tájházak Napját. Ez lesz a tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása sokféle eseménnyel, ami jó alkalmat kínál arra is, hogy a további programokra felhívják a látogatók figyelmét. A szervezők arra törekszenek, hogy még inkább megismertessék a közönséggel a népi műemlékeket és a gyűjteményeket. Ezt munkát most különösen aktuálisnak tartják, mert  2018. a Kulturális Örökség Európai Éve. 

Kapcsolódó cikkek