TDM konferencia: helyzetelemzés és jövőkép

Forrás: turizmus.com

 2017. május 11. 19:35

„Belenőtt" a TDM-rendszerbe egy kitartó, elhivatott és kompetens szakembergárda, amely garancia a felépített értékek megtartására – többek között ezt szűrtük le az Országos TDM Konferencia első napján, ahol a helyzetelemzés és a jövőkép felvázolása kapta a legnagyobb súlyt május 11-én.

A konferenciát a 11 ezer lakosú Nagyatád látja vendégül, amely stílszerű helyszín a maga nemében.

Épp azt bizonyítja 2014 óta tartó, desztinációs szemléletű, következetes, termékfejlesztésekre fókuszáló tevékenységével, ami a többi szövetségi tag létjogosultságát is igazolja: a kínálat fejlesztésével, közös menedzselésével, a szolgáltatók összefogásával és egy értő önkormányzattal látványos eredmények érhetők el. Nagyatádon nemcsak Pünkösd Márton, a Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Egyesület elnöke, de Ormai István polgármester is mintaszerű elkötelezettségéről tett tanúbizonyságot a turizmus iránt. Előadásaikban egyebek mellett a város egymilliárd forint értékű beruházásairól, a TDM-szervezet szolgáltatásairól, tevékenységéről hallhattunk. Kiemelt célként a szolgáltatásbővítést és a bevételek növelését fogalmazták meg.

Szintén fontos téma volt az első napon, hogy miért lényeges a szervezetek hangsúlyosabb és folyamatos megjelenése a szaksajtóban, erre milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. A témában Németh Andrea, a turizmus.com felelős szerkesztője, e sorok szerzője tájékoztatta a jelenlévőket.

Semsei Sándor a TDM-ek jelenéről, jövőjéről

Fotó: turizmus.com

A legizgalmasabb előadások mégis azok voltak, amelyek a TDM-szervezetek jelenével és jövőjével foglalkoztak. Semsei Sándor elnök felvázolta, hogyan látja ezt csöppet sem egyszerű kérdést, és kiemelte: a fejlődési lehetőséget a még erősebb összefogásban, a szakmai tudás erősítésében, a képzésben és egy, a szervezetek működését támogató minőségbiztosítási rendszer kidolgozásában látja.

Telt házzal zajlott az első nap

Fotó: turizmus.com

Holczer Ágnes turisztikai tanácsadó ismertette a TDM-szervezetek körében végzett felmérés eredményeit kifejezetten az idei évre vonatkozóan, majd az elnökég tagjai is beszámoltak arról, hogy az egyes régiókban milyennek látják helyzetüket a szervezetek. Kiderült: országszerte jelentősek az átalakulások, ám a pályázati kiírás visszavonása okozta sokkot a szervezetek kiheverték. A forráshiány ugyanakkor továbbra is probléma sok helyen.

A konferencia május 12-én TDM Agora névre keresztelt kerekasztal beszélgetésekkel folytatódik több témában, mint például a bevételek növelése, a forrástérkép, a minőségmenedzsment és az akadálymentes turizmus.