TDM workshop: jó példák és tapasztalatcsere Miskolcon

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 28. 17:53

Egyebek mellett a nagyvárosok turizmusának szolgálatában álló TDM-szervezetek működéséről hallhattak érdekes adatokat, tanulságokat és kulisszatitkokat a résztvevők szeptember 25-26-án, a Miskolcon megrendezett TDM-workshopon.

A nemrégiben átadott Diósgyőri Vár Lovagterme adott otthont a Miskolci TDM rendezvényének, melyen jó példák is bemutatkoztak: köztük maga a vendéglátó, illetve Nyíregyháza és Gyula. Mindhárom város kétszámjegyű, országos szinten is kiemelkedő, 20-30 százalékos növekedést tudott elérni vendégéjszakáinak számában, mióta TDM-szervezeteik aktívan kézbe vehették a város turizmusának alakítását. Érintőlegesen Tata példáját is megismerhettük, amelyre szintén érvényesek a fentiek. Igaz, mindehhez elengedhetetlen volt az önkormányzatok értő és támogató hozzáállása, illetve a szolgáltatók részéről az összefogás.

Mindez sajátos formát ölt Vas megyében, ahol a fejlődés kovásza a kamara, amely a megyében működő TDM-szervezetek munkájának összehangolásával, a hármashatár közelségének kihasználásával szeretne továbbfejlődni.

 

Külföldi példákat is megismerhettek a résztvevők: az éves szinten több mint 9 millió vendéget fogadó Krakkó, és a szlovákiai Karva is bemutatkozott. A karvai turizmus fejlesztéséért dolgozó Duka Gábor, aki rendszeres résztvevője az Országos TDM Konferenciáknak is, hasonló nehézségekről számolt be, mint amelyeket a hazai szervezetek is ismernek már, igaz, Szlovákia annyiban előbbre tart, hogy már létezik turizmus törvény.

A találkozó tapasztalatcserére is alkalmas volt, így például finanszírozással, az egyes kártyarendszerek kiépítésének sajátosságaival, vagy a saját tevékenységben végzett értékesítésben rejlő lehetőségekkel kapcsolatosan. A megbeszélésekhez nemcsak a Lovagterem, hanem a belvárosban található Kortyolda nevű vendéglátóhely is hangulatos helyszínnek bizonyult, ahol Miskolc saját, aszúval érlelt söre a Korty mellett többféle sörkülönlegességet is megkóstolhattak a workshop résztvevői.