Tél végi teljesítménytúra a Kékesen

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. március 05. 09:46

Március 9-én, szombaton több mint ezer résztvevőre számítanak a Mátra-hegy tél végi teljesítménytúráján.

Az egész napos programot a Kékes Turista Egyesület szervezi - tudtuk meg Szőke György elnöktől.

A túrán előnevezéssel vehetnek részt a jelentkezők, amelyet március 6-én délig tehetnek meg. Ez lesz sorrendben a 15. teljesítménytúra, amelyet hazánk legmagasabb hegyvidékén rendeznek. Az ország minden részéből várják az érdeklődőket.

A jelenleg 180 tagú egyesület részesei vállalták a szervezést, ott lesznek az ellenőrző állomásokon, főznek és étellel is várják a résztvevőket. Azt is megtudtuk, hogy a teljesítménytúra nem verseny, hanem akik végigjárják és a szintidőn belül célba érnek, azok sikeresen teljesítik a feladatot. Mindezt akkor fogadják el a szakemberek, ha az adott távhoz tartozó összes ellenőrző pont pecsétje bekerül az igazoló füzetbe.

Akik eredményesen teljesítik a túra feltételeit, azok jutalmul oklevelet és kitűzőt kapnak.

A négy közül három táv résztvevői megmásszák a Kékestetőt is

Fotó: Mentusz Károly

A túrát Mátrafüreden, a Mátra Szak-képző Iskolától indítják és a résztvevőknek oda is kell visszaérkezniük. Négy táv lesz, 40, 30, 20 és 10 kilométeres. Az első három fokozott teljesítményt igényel majd a résztvevőktől, miután az 1014 méter magas Kékestetőt is meg kell mászniuk. Ezért a szervezők ezeket a távokat a tapasztaltabb túrázóknak ajánlják. Ugyanakkor a tíz kilométeres szakasz jelentős népszerűségnek örvend, hiszen a családok, a gyerekek erre neveznek a legtöbben.

Ettől az évtől kezdve csak azok vehetnek részt a Mátra-hegy teljesítménytúrán, akik az előzetes regisztráció mellett a nevezési díjat is időben átutalták a Kékes Turista Egyesület bankszámlájára.