Teleportálás Miskolc módra

Forrás: turizmus.com

 2016. július 04. 14:53

Bemegy a vendég a miskolci Tourinform irodába, ahol legalább öt napra való ajánlatot kap helyi programokból, látnivalókból. Neki viszont csak egyetlen napja van... Ekkor az informátor kedvesen a Miskolc Cafeba invitálja őt, és meghívja egy teleportálásra!

Röviddel később a kávézóban ülve a vendég bejárja a Barlangfürdőt és Miskolc látnivalóit, szétnéz – pusztán annyira, hogy kiválaszthassa, melyik program áll aznap legközelebb hozzá, majd felhörpinti a Miskolc kávét és elindul felfedezni a kiválasztott látnivalót.

 

A fenti történet ma már nemcsak vízió vagy mese, hanem egy tudatos fejlesztési sorozat aktuális állomása, amely a miskolci Tourinform irodában a Miskolc és Térsége Turisztikai Közhasznú Egyesület pénzügyi és az MTA SZTAKI szakmai támogatásával vált elérhetővé. Először a turisztikai szervezet weboldalán, utána a GUIDE@HAND Miskolc okostelefonos alkalmazásban, mostantól pedig a Virtual Reality (VR) technológiának köszönhetőn 3D-s VR szemüveg és gömbpanoráma képek segítségével virtuális térben fedezhetők fel a helyi látványosságok. A Tourinformba érkező vendégnek a virtuális utazás révén olyan különleges élményben van része, mintha maga is a látnivalókkal egy térben mozogna. Ez az élmény segítheti abban, hogy még tudatosabban tudja kiválasztani azokat a helyeket, amelyek az érdeklődéséhez legközelebb állnak.

A miskolci turisztikai szervezet egyre bővülő izgalmas kínálattal várja a látogatókat, ezért nem is az a célja, hogy a VR technológia alkalmazásával a valóságot teljesen helyettesítő élményt nyújtson. A Tourinform irodában a vendégek a VR szemüvegen keresztül csak rövid betekintést, ízelítőt kapnak, az igazi, valós élmény továbbra is az attrakcióknál várja őket.

A turisztikai szervezet hamarosan a többi információs irodájában Lillafüreden és a Diósgyőri Várnál, valamint a Barlangfürdőben is elérhetővé szeretné tenni a VR szemüvegeket, illetve középtávon szeretné, ha a miskolci szállodák recepcióin is használnák a tájékoztatásra a szemüvegeket. A szervezet két éven belül nemcsak térbeli, hanem időbeli „teleportálásra" is invitálni szeretné az érdeklődőket, hogy így megidézze az egyes miskolci látnivalók múltját.