Településszépítési támogatás balatoni önkormányzatoknak

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. január 25. 17:24

Tisztábbak, zöldebbek, élhetőbbek lesznek a Balaton környéki települések a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) 500 millió forintos támogatásának köszönhetően.

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzethez tartozó 180 település önkormányzata településfejlesztési beruházások, beszerzések támogatására nyújthatott be forrásigényt a Balaton Fejlesztési Tanács által meghirdetett pályázatra.  A szervezet múlt hét végén tartott rendkívüli ülésén ismertetett döntés szerint a legjelentősebb összeg az üdülési szezonra készülő, közvetlen tóparti önkormányzatokhoz jutott, de akadtak olyan tó közeli települések, amelyek – a tópartiaknak adott 30-60 százalékos támogatási aránnyal szemben – beruházási költségük egészét elnyerték.

Sok nagy forgalmú üdülőhelyen vélhetően csendesebbek lesznek a hajnalok, mivel a pályázati pénzből több helyütt vásárolhatnak az önkormányzatok elektromos autót vagy utcaseprő gépet. Jobb levegőjű lesz ennek köszönhetően többek közt Csopak, Balatongyörök és Siófok, de Gyenesdiás és Siófok klímavédelmi fejlesztésekre is kapott támogatást.

Balatonföldvár is elnyert támogatást a település további szépítésére

Fotó: balatonfoldvar.info.hu

Kötcse parkerdővel gazdagíthatja turisztikai infrastruktúráját, Balatonföldvár az Európa-parkjának, Balatonlelle a rózsakertje szépítésére kapott támogatást. Zöldfelület növelésére jutott a pályázati forrásból Tapolcának, Marcalinak, Gyenesdiásnak, közösségi rendezvénytérre a Siófok közeli Ádánd és Nemesgulács kapott pénzt. Balatonfüred a kutyabarát közparkjának kialakítását gyorsíthatja meg a fejlesztési tanácsi pénzből. Településfejlesztési tervének megvalósításához, benne parkerdőjének szépítéséhez száz százalékos támogatást kapott Szentjakabfa, Balatonendrédnek nem kell költenie saját forrást közösségi térre, míg Gyulakeszi a Csobánc-hegyi tanösvényét is megvalósíthatja a BFT-támogatásból.

A kisebb projektek már az üdülési szezon kezdetére befejeződnek, de lesznek olyan fejlesztések, településszépítési munkálatok, amelyekkel csak őszre végeznek.