Három nap jazz, funk, pop és soul Paloznakon, itt vannak a fellépők

Forrás: turizmus.com

 2023. április 17. 10:45

Augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos, immár 11. Paloznaki Jazzpikniket. Augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation zenél a Nagyszínpadon, augusztus 5-én pedig az Incognito, majd a Level 42 lép fel a Balaton butikfesztiválján.

Az elmúlt tíz évben a paloznaki fesztiválok során kialakult a „piknik-élmény" fogalma, amiért a magyar közönség évről évre ellátogat a dűlőbe, hogy legendás nemzetközi zenészek és formációk mellett a hazai jazz élvonalával és a legújabb, kísérleti zenével is megismerkedjen.

A szervezők tájékoztatása szerint a 2023-as Jazzpikniket a legjobbak között jegyzett női funk-rock és soul basszusgitáros és énekesnő, Nik West nyitja augusztus 3-án.  A nyitóestén egy visszatérő legenda is színpadra lép, Rick Astley, akinek Never Gonna Give You Up című slágeréért lányok (és anyák) milliói rajongtak. Két évtizeddel azután, hogy először berobbant a zenei világba, ismét visszatért: a 2000-es években válogatásalbumokkal jelentkezett, majd az MTV Europe Music Awards-on 2008-ban „Minden Idők Legjobb Előadója" díjjal jutalmazták.

Idén augusztus 3. és 5. között rendezik meg a Paloznaki Jazzpikniket

Fotó: Mónus Márton

 

Augusztus 4-én a Thievery Corporation lép színpadra. A washingtoni duó története több mint két évtizede indult, zenéjükben a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai keverednek. A péntek este a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops koncertjével folytatódik.

Augusztus 5-én, szombaton a Jazzpikniken ad koncertet az acid jazz legfontosabb zenekara, az Incognito. A szombati záróeste a '80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 táncoltatja meg a piknik közönségét.

A 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. Idén – többek között – olyan művészekkel találkozhatunk, mint a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence, a Vanavan vagy az ODD ID. A további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői zenélnek a fesztiválozóknak.

Az előző évek gyakorlatának megfelelően a Jazzpiknik szervezői az idei évben is kiemelt hangsúlyt helyeznek a tehetséggondozásra, a Hangfoglaló Program keretén belül aZorka és Richard Zalai lép fel a fesztiválon. A MÜPA Jazz Showcase „11. Paloznaki Jazzpiknik" különdíját a – Sárközi Dina Quintetként is ismert – Parvaro zenekar nyerte el, ezzel fellépési lehetőséget kapva az idei pikniken.

A piknik-élmény idén is garantált

Fotó: Chripko Lili

 

Idén nyáron egy különleges produkció, a Superar is Paloznakra látogat. A Superar képzett zenészekkel segítségével biztosít ingyenes művészeti képzést és a kulturális életben való aktív részvételt hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára. Céljuk, hogy az aktív muzsikálás sokrétű, pozitív hatása minden gyermekhez és fiatalhoz eljusson, függetlenül kulturális, vallási, nyelvi és szocioökonómiai hátterétől.

Folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés: útjára indult az alapítvány SütiKék elnevezésű, edukatív és egyben adománygyűjtő kezdeményezése, amelynek célja az autista fiatalok támogatása mellett az autizmussal kapcsolatos tabuk ledöntése.

A korábbi évek hagyományát folytatva, a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az egyesülettel közösen valósul meg.

Az idei Jazzpikniken különleges programokkal várják a szervezők a kisebbeket; a Gyermekudvarban a Jane Goodall Intézet Magyarország tart játékos workshopokat az állatvédelemre és a környezeti nevelésre fókuszálva.

A BalatonBike365 négy év turisztikai fejlesztés után, mostantól desztinációmenedzsment szervezetként várja a kerékpáros turistákat a négy évszakos Balaton filozófiájának jegyében. Ehhez a közös ügyhöz keresik a partnereket, így csatlakozik a Jazzpiknik is a fenntartható kezdeményezéshez. A piknik alatt vezetett e-bike túrákat tartanak és kerékpáros megközelítésre ösztönzik a piknikezőket is.