Teljesen elszálltak az árak Ibizán

Forrás: turizmus.com

 2022. július 25. 13:33

Egy tengerparti étteremben 30 euró is lehet a hamburger és 15 euró egy üdítő, a strandklubokban pedig augusztusban akár 500 eurót is kérhetnek egy napágyért.

Az 1960-as években Ibiza még csak a hippik körében volt igazán népszerű, akik a sziget "mágneses" vibrációjáról szóló híresztelések miatt utaztak ide. Később a brit-ausztrál Tony Pike volt az, aki 1980-ban felhelyezte a bulitérképre Ibizát: ekkor nyitotta meg a Pikes Hotelt, amit ma Pikes Ibizaként ismernek.

Ide először Pike gazdag és híres barátai érkeztek, mint például Freddie Mercury, George Michael és Kylie Minogue. A sztárok nyomában azóta tömegek érkeznek a Pikes szobáiba, éttermébe és táncparkettjeire. A Pikes után sorra nyitottak a hotelek és szórakozóhelyek a szigeten, mint például az Amnesia, a Space (ma már Hi Ibiza) és a Pacha, de a 2019-ben a világ harmadik legjobb klubjának választott Ushuaia is itt található.

A sziget népszerűsége miatt eddig sem volt olcsó desztináció, azonban a koronavírus utáni időszakban a szórakozóhelyek, éttermek, strandok és a taxik is sorra emelték meg az áraikat. Így például a Pachában ma már 13 eurót, vagyis 5000 forintot kérnek el egy doboz Coca-Coláért, egy tengerparti étteremben 30 euró is lehet a hamburger, a strandklubokban pedig augusztusban akár 500 eurót is kérhetnek egy napágyért. Ha pedig a szórakozóhelyeken saját asztalt is szeretnénk, többezer eurót is fizethetünk.

A CNBC információi szerint egy szervezett, hat éjszakás utazás személyenként 6100 font (7260 dollár) körül kezdődik, beleértve a szállást, reggelit és egynapos privát jachtbérlést (az ár azonban nem tartalmazza a repülőjegyeket).

Ben Pundole luxushotel-tanácsadó a CNBC-nek elmondta, hogy mivel a sziget "szezonális, a vállalkozások két év kieső bevételeit pótolják most, ráadásul ellátási lánc problémák vannak, és a felhalmozott kereslet is óriási."

Ez utóbbi abból is látszik, hogy a Baleár-szigetekre látogató turisták száma májusban 300%-kal nőtt az előző évhez képest a spanyol Nemzeti Statisztikai Intézet szerint.

A strandklubokban augusztusban akár 500 eurót is kérhetnek egy napágyért

Fotó: 123rf.com

Luca Finardi, a Mandarin Oriental Exclusive Homes üzemeltetési igazgatója arra a kérdésre, hogy miért olyan drága Ibiza, elmondta, hogy a sziget népszerű azon előkelő utazók körében, akik "a gyönyörű táj, a magas színvonalú éttermek és bárok, az elegáns vásárlási élmények és a pezsgő éjszakai élet" kombinációjára vágynak. Ráadásul évtizedek óta ikonikus neveket vonz a zeneiparból, ezzel pedig egy elit és extravagáns szórakozóhellyé változtatja a szigetet... Az elmúlt években a luxus vendéglátás több globális vezetője nyitott Ibizán egységet, ami ebben a szektorban is világszínvonalú státuszt ad neki."