Teljesen felújítják a váli Ürményi-Dreher-kastélyt

Forrás: MTI

 2020. január 16. 14:12

Megkezdődik a Fejér megyei Válon található kastély felújítása, az előkészítő munkálatokra 1,412 milliárd forintot biztosít a kormány állami forrásból.

A fejlesztés a Pannónia Szíve Program keretében, de nem a Nemzeti Vár- és Kastélyprogram keretein belül valósul meg – mondta el Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos a kastély épületében tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az előkészítő munkálatok a kastély és környezete mellett egy ma nem létező, kétszer egysávos, Vereb-Vál-Gyúró-Etyek nyomvonalon haladó közút megépítésére is vonatkoznak.

A kastély- és útfejlesztés az előzetes számítások szerint nagyságrendileg 15 milliárd forintba fog kerülni. A tervezés a megvalósíthatósági tanulmányok alapján még idén elindul, 2021 végén szeretnék kiírni a kivitelezési közbeszerzéseket, hogy 2022 elején elkezdődhessenek a kivitelezési munkálatok.

A felújításra váró váli kastély

Fotó: wikipedia.org

Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, a Váli-völgy, a Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy az általuk kezelt Pannónia Szíve Programban eddig 4,3 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg.

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a kastély új funkcióinak tervezésekor kiemelten figyelnek arra, hogy hosszú távon rentábilisan fenntartható legyen, a működés során minimális nyereséggel üzemeljen. Ennek érdekében

a kastélypark is megújul, de sor kerül a Szolgabíróság épületének rekonstrukciójára, a Magtár turisztikai és kulturális célú átalakítására, valamint a Nagypince vendéglátási és turisztikai célú hasznosítására is.A kastélyban látogatóközpontot, interaktív kiállítási teret hoznak létre, ahol a kastély építéstörténetét, az Ürményi család és a Dreher család történetét, továbbá a hazai sörkészítés történetét mutatják be, de helyet kap két, Válon született híresség, Kokas Ignác festőművész és Vajda János költő élettörténetét bemutató tárlat is.

A kastélyparkban sörkertet alakítanak ki, emellett kültéri színpad, kertmozi és kávézóterasz várja majd a látogatókat.

A Nagypincében kézműves sörfőzde létesül a Dreher-hagyományok bemutatása érdekében, sör-wellness szolgáltatással, pinceszínházzal, konferenciateremmel.A Magtárban kulturális rendezvénytér lesz, ahol szálláshelyeket is létrehoznak, míg a Szolgabíróság épületében különböző, kapcsolódó szolgáltatások lesznek elérhetők.