Telt ház és sikeres üzletkötések – MICE Business Day ötödször

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. november 12. 16:30

Nyolcvan kiállító, 25 külföldi hosted buyer, 800 tárgyalási időpont – november 12-én ismét telt házzal zajlott az immár ötödik alkalommal megrendezett MICE Business Day workshop az UP Újpesti Rendezvénytér épületében.

A Turizmus Kft. által szervezett eseményen a hazai és környező országok konferencia-, incentive és üzleti turizmussal foglalkozó szolgáltatói B2B tárgyalások keretében mutatkozhattak be a hazai konferencia- és kongresszus-szervezők, rendezvényügynökségek, szövetségek és vállalati utaztatók részére.

Ötödik alkalommal is telt házas volt a MICE Business Day

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

Az üzleti „rapid randik" előtt a különleges rendezvényhelyszín tetőteraszán a Domus Living Solution által felépített 150 fős fűtött dómban szakmai fórumot tartottak Németh Andrea, a Business Traveller magazin főszerkesztőjének moderálásával.

 

Erősödő hazai hivatásturizmus

Elsőként Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség stratégiai vezérigazgató-helyettese köszöntötte a résztevőket, majd a magyar hivatásturizmus legfrissebb adatait osztotta meg a hallgatósággal.

Könnyid László: Az üzleti utazó 80 százalékkal többet költ, mint a szabadidős turista

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

Az eredmények biztatóak – hangsúlyozta –, az idei első hat hónapban közel 3000 ezer hivatásturisztikai eseményt rendeztek meg Magyarországon, ami több mint 30%-os plusz tavalyhoz képest, a résztvevők száma közben 14%-kal nőtt.

Könnyid László emlékeztetett arra is, hogy minden mutatót, így a szálláshelyek árbevételét tekintve is nőtt a magyarországi turizmus. (A KSH ezt alátámasztó legfrissebb statisztikája éppen a MICE Business Day napján jelent meg – a szerk.)

Ebből a szempontból különösen fontos a hivatásturizmus erősödése, hiszen az üzleti utazó 80%-kal többet költ, mint a szabadidős turista. Szintén örvendetes, hogy a hivatásturizmus nem korlátozódik Budapestre, Szeged, Debrecen és Pécs különösen az egészségiparhoz kötődő rendezvényeket vonz magához.

A konferenciaturizmus infrastruktúrája folyamatosan fejlődik: a közelmúltban megújult a budai Hilton, a Kempinski Budapest és a Budapest Marriott rendezvénykínálata, megnyílt a Párisi Udvar Hotel és a Hilton Garden Inn. Ez az eleve minőségi árualap 2022-ig több mint 40 új hotellel és közel 5000 szobával egészül ki.

A különleges rendezvényhelyszínek száma is bővül, ilyen például a megújult tereket felvonultató Szépművészeti Múzeum vagy a MICE Business Day helyszínéül szolgáló UP Újpesti Rendezvénytér.

A Hungexpón a közelmúltban megkezdődött fejlesztések tovább bővítik a rendelkezésre álló kínálatot. Könnyid László végül emlékeztetett arra, hogy számos olyan küldőpiac van (Francia-, Spanyol-, vagy Oroszország), amely jelentős tartalékkal rendelkezik a magyar hivatásturizmus számára.

 

Hogyan lehet eladni egy rendezvényhelyszínt?

Ezután Bacsi Krisztina, a MaReSz főtitkára Mantuano Mónikával, az UNICEO, a vállalati rendezvényekért felelős, vezető döntéshozókat tömörítő nemzetközi szervezet alelnökével, a HP nagyvállalati marketingmenedzserével beszélgetett arról, hogyan lehet eladni egy rendezvényhelyszínt.

Mantuano Mónika (b) és Bacsi Krisztina (j)

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

Mantuano Mónika kiemelte, hogy az értékesítőknek meg kell érteniük, hogy a megrendelőnek mi a célja a rendezvénnyel. Ez lehet az értékesítés növelése vagy a cég vonzóbbá tétele a dolgozók számára.

Ezért mindennél fontosabb, hogy a helyszín képviselői odafigyeljenek az ügyfél igényeire. Adott esetben ugyanis nem a legolcsóbb, nem is a legközelebb fekvő helyszínt választják, hanem azt, amelyik a leginkább rugalmas, illetve amelyik legtöbb kiegészítő programot tudja ajánlani.

Bacsi Krisztina szerint azt kell tudatosítaniuk maguknak a rendezvényhelyszínek képviselőinek, hogy ők nem beszállítók, hanem tanácsadók, akiknek proaktívnak kell lenniük.

Egy felmérés szerint a helyszínválasztás 51%-ban az értékesítőn dől el, és csak 9%-ban befolyásolja az ár a döntést!

És hogy mivel lehet emlékezetessé tenni egy rövid üzleti tárgyalást? Igyekezzünk valamivel különlegessé, egyedivé tenni a megbeszélést, amitől az  emlékezetes marad a partnerünknek. Mutassuk meg, miért lesz jó az ügyfélnek, ha nálunk rendezni meg az eseményét. A tárgyalás után nem feledkezzünk meg a follow up-ról sem, hangsúlyozta Bacsi Krisztina.

800 tárgyalási időpontot egyeztettek a partnerek

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

A szakmai bevezető végén Rabóczki Janka, az UP Újpesti  Rendezvénytér képviselője mutatta be a helyszín szolgáltatásait. Mint elhangzott, a színházterem 460 fő befogadására alkalmas, a rendezvényközpont egyéb terei pedig rugalmasan variálhatók, ahogy ezt a MICE Business Day vendégei is tapasztalhatták. A teraszon felállított dóm december végéig látogatható, különféle programoknak ad majd még helyet.

 

Jó gyakorlatok a Conventa főszervezőjétől

A MICE Business Day külföldi keynote speakere Gorazd Cad, a Toleranza Marketing társtulajdonosa, a szlovén Conventa B2B workshop főszervezője volt, aki elismert szakemberként rendszeresen előad nagy nemzetközi vásárokon is, mint amilyen az IMEX, vagy a WTM.

A szakember frappáns előadással és prezentációval rázta fel a tárgyalásoktól délutánra kissé elfáradt vendégeket: abból adott ízelítőt, mi minden kell ahhoz, hogy a rendezvényünk sikeres és emlékezetes legyen. Kiemelte többek között, hogy a rendezvény minden elemének harmóniában kell lennie egymással, kell a látvány, a finom ízek, az élményszerű, akár meghökkentő megoldások.

Napjainkban a közvetlenebb, "casual" stílus a jellemző trend, de minden eseménynek érdemes akár egy tematikát, horizontális gondolatot adni, és játszani olyan effektekkel is, mint a színek, a fények, a zene és az illatok. A szakember saját tapasztalataiból is hozott példákat.

A Conventa egyébként 12 éve kerül megrendezésre, minden év januárjának harmadik hetében. A szervezés professzionális, így érdemes akár a know how miatt is ellátogatni rá.

A kiemelt kül- és belföldi MICE-desztinációkról – Zágrábról és Debrecenről – ebben a cikkünkben olvashat.


Köszönet a partnereknek!

Szeretnénk néhány szót szentelni támogatóinknak, szponzorainknak is. Az esemény névadó szponzora, a CegesHelyszinek.hu egész nap cup cake-ekkel és Moët & Chandon pezsgővel várta a látogatókat.

Visual Europe Group építette fel az esemény színpadát, és gondoskodott arról, hogy a hang és a fény is tökéletes legyen.

Az UP Újpesti Rendezvénytér modern helyszínéhez méltó berendezést biztosított a Hungexpo bútorbérléssel foglalkozó üzletága (Hungexpo Rental), a B2B tárgyalóasztaloktól kezdve a networking tér egyéb bútoraiig mindent ők hoztak.

A kötetlen beszélgetésekre is jutott idő

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

A reggeli finom falatokról és a könnyű business ebédről az MBD hagyományosan jó partnere, a La Fiesta Party Service gondoskodott. Az egész napos kávészünet mellé a Rational és a Fornetti kínált frissen sütött péksüteményeket.

HT Konyha palacsintakülönlegességekkel, a Julius Meinl isteni kávéval, a Coca-Cola új energiaitallal, a Römer Quelle ásványvízzel, a Zwack pedig a Unicum Szilva mellett a fenséges gyömbéres bazsalikomos üdítővel, a Balissal pezsdítette fel a napot. Az üzleti ebéd után a Szabadkai Pincészet boraiból kaphattak kóstolót a vendégek.

A rendezvényre való könnyű bejutásról és gyors regisztrációról az esemény stratégiai partnere, a RentIT gondoskodott.

 

A Turizmus Kft. csapata mindenkinek köszöni a részvételt!