Telt házas lelátók előtt zajlott a budapesti Négyesfogathajtó Eb

Forrás: MTI / turizmus.com

 2021. szeptember 07. 16:57

Holland egyéni és csapatgyőzelemmel zárult a jubileumi XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság, amelyet a budapesti Kincsem Parkban rendeztek meg szeptember első hétvégéjén.

Mint a szervezőktől megtudtuk, szombaton, illetve vasárnap naponta 8-10 000 vendég figyelte a lelátókról a versenyt, akik között körülbelül 1200 fő volt külföldi. Budapesten a nézők és a külföldi csapatok révén 2500 vendégéjszaka realizálódott.

Összetettben második helyen végzett a holland Iljsbrand Chardon

Fotó: MTI / Illyés Tibor

A versenyen 43 fogat vett részt 10 nemzet képviseletében, amelyek két versenyszámban, díj- és maratonhajtásban mérték össze tudásukat. Végül a holland Bram Chardon megvédte egyéni címét, csapatban pedig Hollandia diadalmaskodott. A legjobb magyar egyéni versenyző Dobrovitz József a 9. helyen, a magyar csapat összetettben az ötödik helyen zárt.

„Egészen fantasztikus verseny volt. Ilyen közönség sehol nincs a világon, mint itt. A maratonhajtáson sokan voltak, de most az akadályhajtáson is tömött lelátók előtt szerepeltünk. Nekem nagy könnyebbség volt, hogy úgy hajtottam utolsóként az arénába, hogy tudtam, mienk az egyéni arany, mert édesapám megelőzte Brauchlét” – mondta a címvédőként a győztes Bram Chardon.

A csapatok eredményhirdetése

Fotó: Magyar Lovassport Szövetség

„Nagyon szeretünk Magyarországon versenyezni, rengeteg barátunk van itt. Ennél tökéletesebb verseny nem is lehetett volna számunkra, mivel a fiam megnyerte az egyéni aranyat előttem és a csapatunk is győzött” – értékelt az ezüstérmes Ijsbrand Chardon, aki az elmúlt évtizedekben rengeteg világ- és Európa-bajnokságon szerepelt, mégis ezt tartja minden idők legjobb legszínvonalasabb versenyének; külön kiemelte a maraton- és akadályhajtás nehézségét.

„Ez extra verseny volt. Ilyen a világon sehol nincs” – mondta a magyar csapat legeredményesebb versenyzője, Dobrovitz József.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke így értékelte a rendezést: „A versenyzők, a bírók, a nemzetközi szakemberek és a kilátogató sok ezer érdeklődő visszajelzése alapján sikerült megidézni a múltat, az ötven évvel ezelőtti első Európa-bajnokságot, amivel a jövőt építhetjük. Ennyi kilátogatóra, ilyen hangulatra nemcsak a versenyzők, talán még mi magunk sem számítottunk”.

„Ez az Európa-bajnokság a legmagasabb elvárásokat is túlszárnyalta, mind színvonalában, mind lovas infrastruktúrában. Remélem a Kincsem Park további rangos fogathajtó események otthona lesz a jövőben” – mondta Fugli Károly, a Nemzetközi Lovassport Szövetség (fei) Fogathajtó Szakbizottságának elnöke.