Télűző karneválra hív Szlovénia legrégibb városa

Forrás: turizmus.com

 2016. február 04. 16:35

A szlovéniai Ptujban február 2–9. között rendezik meg az ország legnagyobb farsangi hagyományőrző eseményét, a „Kurentovanje" fesztivált. Az idén 56. alkalommal sorra kerülő esemény évről évre 10 ezer jelmezes felvonulót és több mint 120 ezer hazai és külföldi látogatót vonz.

A szlovén hagyományok előtt tisztelgő esemény a „kurent" első ugrásával kezdődik, a hagyomány szerint ez a figura – mely egyébként sok tekintetben a hazai busókra emlékeztet –hajtotta el a telet és köszöntötte a tavaszt vidéken. Nem véletlen, hogy ez a legnépszerűbb szlovén karneváli jelmez, a fesztivál idején Ptuj városában akár kétezret is számolhatunk belőlük.

Maskarás felvonulás Ptujban

Maskarás felvonulás Ptujban

Fotó: kurentovanje.net

 

Korábban csak a nőtlen férfiaknak engedélyezték a „kurent" jelmez felöltését, a férfiak csapatokban járták a szlovén falvakat hamvazószerdáig, érkezésük jó szerencsét és jó termést jelentett egész évben. A kosztüm legfeltűnőbb része az egyedi maszk, valamint a derékra aggatott tehénkolompok.

Ptuj egyébként tagja az 550 települést és szervezőt tömörítő Európai Karneválvárosok Szövetségének (Federation of European Carnival Cities) is, a felvonuláshoz így a szövetség számos más tagja is csatlakozik. Az esemény fontos része a Karnevál hercege (Prince of the Carnival) cím odaítélése annak az egyénnek, aki a legautentikusabb kosztümöt húzza magára.