Tematikus pálos utakon Budától a Dunakanyarig

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 06. 10:49

Pálos út néven – egy újabb zarándokturisztikai fejlesztés nyomán –, szeptember 18-ától több útvonalon járhatjuk a természetet Budától a Dunakanyarig, egyben vehetünk részt lelki utazáson is, ahogy a projekt mottója sugallja: „A természetben a Természetfelettivel”.
A Pilisben a XIII. század közepén megszervezett és a mai napig is működő, egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Magyar Pálos Rend a „Pálos tematikus utak” című projekt keretében alakított ki tematikus gyalogos túraútvonalakat a hagyományőrzés, a szakrális jelenlét és az aktivitás összekapcsolásával, a pálos kultúrtörténeti helyek érintésével Buda és a Dunakanyar között.

A pálos utak a pálosok élő és történelmi helyszíneit kötik össze, és az év bármely időszakában, rövidebb-hosszabb gyalogúton haladva hívnak mindenkit becsatlakozásra, a széles célközönség számára újszerű ismeretszerzési és elmélyülési lehetőséget kínálva, természeti, történelmi, hitéleti tartalommal.

Az országosra tervezett pálos utak hálózatának e projekt keretében megvalósított, első három útvonala Budapesten és környékén került kialakításra: Budapesten a Források útja (Budapest, pálos Sziklatemplom – Szépjuhászné, budaszentlőrinci pálos emlékhely, 14 km), a Pilis-hegységben a Remeték útja (Pilisszentkereszt – Klastrompuszta – Pilisszentlélek – Két-bükkfa-nyereg – Pilisszentkereszt, 24 km), illetve a Visegrádi-hegységben a Szeretet útja (Visegrád – Pilisszentlászló – Spartacus ösvény – Visegrád, 27 km), ahol 2-4 kilométereként egy-egy lelki impulzussal találkozhat a vándor.

A Pálos út részletes térképe. Az útvonalhálózat tervezésekor szempont volt a nem vallásos kirándulók megszólítása is

Fotó: palosut.hu

Az állomások kőoszlopain elhelyezett QR-kódok, valamint információs táblák segítségével lehet elmélyedni és kapcsolódni a mindennapokat körülvevő lelki gondolatokhoz. Pálos szellemiségben, virtuális lelki vezetőket is kapva a palosut.hu weboldalon keresztül, vagy akár offline mobilalkalmazással állomásról állomásra járhatjuk az egyedi jelzésekkel ellátott kijelölt útvonalakat. Az elmélkedések, térképek olvasható formában is letölthetőek, illetve az útvonalakhoz kapcsolódó vezetőfüzet is beszerezhető.

Az útvonalhálózat tervezésekor szempont volt a nem vallásos kirándulók megszólítása is, illetve a látványos tájakon futó gyalogos ösvényeken, változatos szakaszhosszok mentén alternatív be- és kilépési pontok biztosítása, figyelembe véve a megközelíthetőséget és a parkolási lehetőségeket.

Az állomások kőoszlopain elhelyezett QR-kódok segítségével lehet elmélyedni a mindennapokat körülvevő lelki gondolatokhoz

Fotó: palosut.hu

A 2019 őszén megálmodott Pilisi Pálos Tematikus Út projekt az Agrárminisztérium 14 millió forintos támogatásával valósult meg, több útvonalból álló hálózatot képezve. Járhatunk egy-egy utat önmagában, a szakaszokat összekötve, vagy épp egy-egy rövidebb szakaszon, tetszőlegesen. Az üdvözlőtáblákon, valamint a nagyobb csomópontokban, illetve a pálos örökséget reprezentáló helyszíneken kihelyezett oszlopok minden lényeges tudnivalóval ellátják az úton lévőket.