Tematikus sétákat kínál a Pannonhalmi Főapátság

Forrás: turizmus.com

 2023. március 30. 13:17

A Pannonhalmi Főapátságban a több mint ezer éves történelemmel rendelkező attrakció kulturális, zenei, tudományos és spirituális sokszínűségét mutatják be az idei évben tervezett tematikus sétákkal. Emellett családokra szabott programcsomaggal is várják a vendégeket.

A rendhagyó vezetéseken a monostor olyan arcait ismerhetjük meg, amelyek csak különleges alkalmakkor tárulnak fel a vendégek előtt. A népszerű Barokk Pannonhalma sétán például megtudhatjuk, miért tartják Pannonhalmát ezer éve "kortársnak," hogyan építették újjá a monostort a szerzetesek a török uralom után, de feltárulnak a 18. század első évtizedeiben épített és napjainkban a nagyközönség által ritkán látogatható részek is. Megcsodálhatjuk például a barokk ebédlőt (Refektórium) és a kastély lakosztályt (Prelatúra) is, amelyek a mai napig az itt élő szerzetesközösség mindennap használatos terei.

phalma

A sétákon olyan helyekre is bejuthatunk, ami a látogatók számára rejtve marad, ilyen például a Barokk ebédlő

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

 

A Főapátság titkos helyeire kalauzol el Dejcsics Konrád pannonhalmi szerzetes, kulturális igazgató és Kiss Zsolt orgonaművész az Orgonatúrán is. Ezen a sétán láthatjuk például a templom nagy orgonája mögötti stallumot, valamint a Gyilokfolyosót, amely a szerzetes közösség legkorábbi, kőből készült hálóterme volt. Megtudhatjuk továbbá, miért nem szólal meg soha egyszerre a főapátság öt harangja. Az apátság orgonáit és orgonautánzatait is meghallgathatjuk.

Ha leszáll az est, a bencésekkel a Csillagok alatt túrán is részt vehetünk: bekapcsolódhatunk a szerzetesközösség bensőséges esti imájába, majd az egyik testvér egy különleges vezetésen megmutatja a Bazilika csillagait, és a szentélybe is felsétálhatunk. Belekukkanthatunk csillagászati könyvritkaságokba, és több mint százéves távcsővel kémlelhetjük az eget a bencésekkel.

phalma

A sétákon a Főapátságot és közvetlen környezetét barangolhatjuk be

Fotó: Pannonhalmi F?apátság

A Mesélő kövek vezetésen megismerhetjük a szakemberek által az ország egyik legjelentősebb Ásványtárának tartott pannonhalmi gyűjtemény kiemelkedő darabjait, a kőtár kiállított példányait, és megtudhatunk mindent az apátság mozaikképeiről is.

Egy rendhagyó sétán államalapító királyunk, Szent István nyomában is járhatunk, aki fiának, Imre hercegnek a nevelését bencésekre bízta. A Királyok a házban vezetésen pedig, miközben bebarangoljuk a templomot, a kerengőt és a könyvtárat, az összes olyan uralkodót megismerhetjük, aki az apátság életére jelentősen kihatott. Ezeket a helyszíneket építészeti szempontból is megismerhetik azok, akik a Korszakváltó építészet túrán vesznek részt.

phalma

Olyan túrát is kínálnak, ahol a bencések imádságába is bekapcsolódhatunk

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A Párbeszédben kortárs és klasszikus vezetésen a szerzetesközösség képzőművészeti ritkaságai állnak a középpontban, A könyvtár titkain pedig könyves kuriózumokat láthatunk és ismerhetünk meg.

Pannonhalma három halmának egyik ékköve a Boldogasszony-kápolna, melyet rendhagyó tárlatvezetésen ismerhetünk meg, a középső dombon magasodó Millenniumi emlékmű történetével együtt.

Ha szeretünk időt tölteni a természetben, a Szerzetesek kertje vezetésen bebarangolhatjuk a Pannonhalmi Főapátság Arborétum és Gyógynövénykertet, amelynek 22 hektáros területe szintén a világörökség része. A látogatókkal felkeresik egyebek mellett az itt megbúvó Barokk pavilont, amelyet az 1800-as évek elején még Páter-kuglizóként ismertek.

phalma

A Főapátság a várossal együttműködve családi programcsomagokat is kínál a látogatóknak

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A Főapátság a településsel közös túrával is készül, amelyen a monostor kincsei mellett Pannonhalma város értékeit mutatják be. A családoknak szóló programcsomagok kialakításánál is együttműködött az apátság a várossal. A Kis kalandcsomaghoz járó játékos felfedezőfüzetekkel igazi élmény a monostor és az arborétum bebarangolása. A Nagy kalandcsomag pedig a Főapátság érdekességei mellett elkalauzolja a látogatókat a Porta látogatóközpontba, ahol választhatnak, hogy logikai csapatépítővel erősítik a családi egységet, vagy virtuális utazásra indulnak.