Levágják a légkábeleket a turisták fogadására készülő Temesváron

Forrás: MTI

 2023. január 12. 17:49

A városképet szépítő munkálatokat végeznek a turisták fogadására készülve a romániai Temesváron, mely idén az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet viseli.

A bánsági település szépítésére irányuló erőfeszítések részeként az önkormányzat eltávolíttatja a város sugárútjai mentén található, levegőben lógó vezetékeket – írta Dominic Fritz polgármester csütörtökön Facebook-oldalán.

Az elöljáró emlékeztetett: a városvezetés évek óta próbálja rávenni a szolgáltatókat, hogy vezessék a föld alatt az internet-hozzáférést és egyéb szolgáltatást biztosító vezetékeket, ez nem történt meg. Mint írta, a polgármesteri hivatal megbírságolni sem tudja őket, ugyanis a huzalok nincsenek megjelölve, nem tudni, melyik kihez tartozik, használják-e még egyáltalán. Ezért drasztikus lépéshez folyamodtak: levágják az összes levegőben lógó kábelt. Csütörtökre virradóra a városháza alkalmazottjai tíz kilométernyi huzalt vágtak le a villanyoszlopokról az egyik sugárút mentén, és a munkálat a város többi részén is folytatódik. Dominic Fritz szerint egyes oszlopokon 23 különböző huzal van, ezek egy részét akkor szerelték fel, amikor bevezették a vezetékes internetszolgáltatást a bánsági városba.

A polgármester a napokban megelégedettséggel számolt be arról, hogy számos külföldi kiadvány cikkezett pozitívan Temesvárról, és azt reméli, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím számos turistát csal a városba. A nemzetközi sajtó figyelme "történelmi lehetőség" Temesvár számára, hogy megmutassa magát, új látogatókat, befektetőket és egyetemistákat vonzzon – fogalmazott.

A kulturális intézmények is innovatív módon próbálják népszerűsíteni programjaikat, a Bánsági Filharmónia bejelentette, hogy az előadásaikra már nem csak az intézmény jegypénztárában és online lehet jegyet vásárolni, hanem egyes könyvesboltokban és áruházakban is. A nyugdíjasok, diákok és egyetemi hallgatók kedvezményre jogosultak.

Temesvár Veszprém és a görög Elefszína mellett vette át 2023 elején az Európa Kulturális Fővárosa címet. A bánsági város az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna kulturális főváros, de a járvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért.

A rendezvénysorozat előkészítését számos vita előzte meg, elsősorban az ellenzéki vezetésű helyi és a kormánypárti megyei önkormányzat között. A városvezetés többször szóvá tette, hogy a bukaresti kormány nem támogatja jelentőségéhez mérten a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektet.

(Borítókép: Dominic Fritz Facebook-oldala)