Templomokat, kápolnákat újított fel a pécsi egyházmegye

Forrás: MTI

 2019. október 19. 12:40

Négy településen templomokat, kápolnákat újított fel a pécsi katolikus egyházmegye egy kulturális és vallási turizmust elősegítő projekt keretében.

Korábban megírtuk, hogy 2017-ben másfél milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés kezdődött a pécsi egyházmegyében, aminek keretében templomokat, kápolnákat újítottak fel Bátán, Bátaszéken, Szekszárdon és Mohácson. A felújítások többsége most fejeződött be.

Az egyházmegye tájékoztatása szerint a bátai Szent Vér Kegytemplomban felújították a homlokzatot és a templombelső egy részét, újravakolták a sérült részeket, nyílászárókat cseréltek, hőszigetelték a padlástéri zárófödémet, átépítették a belső oltárt. A templom mellett szabadtéri oltárt építettek, és az egykori apátsági templom falait, dimenzióit bemutató falrekonstrukció készült. Megújult a plébániaépület is, a többi között 14 fős szálláshely és akadálymentesített szociális blokk épült.

A bátaszéki Szent Orbán-kápolna

Fotó: bataszek.hu

Bátaszéken kívül-belül felújították a Szent Orbán-kápolnát, a helyszín vonzerejét az a közelben álló molyhos tölgy adja, amelyet  2016-ban az év európai fájának választottak.

Szekszárdon az Urunk mennybemenetele templomon a homlokzatot, a toronysisakot, a nyílászárókat újították fel, átcsiszolták a kőfelületeket, kereteket. A leromlott állapotú freskók restaurálása az év végén kezdődhet el. A tolnai megyeszékhelyen a Remete kápolna teljes felújítása is megtörtént; itt átépítették a külső oltár nézőterét, átfestették az oltárépítményt, és később restaurálják a freskókat.

Mohácson a Fogadalmi Emléktemplom építészeti felújítása jelenleg is zajlik, ez magában foglalja a lapos tetők szigetelésének cseréjét, új csapadékvíz-elvezető rendszer építését, a homlokzati kőburkolat javítását, a homlokzati nyílászárók cseréjét. A kivitelezés 2019 júliusában kezdődött és 2020 augusztusában zárulhat.