Tenerife ideális MICE úti cél

Szerző: Nagy Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. január 04. 15:24

November elején Tenerifére szervezett VIP tanulmányutat a Viasale Travel corporate ügyfelek számára. Az ötnapos út során megismertük, mennyiféle programot kínál MICE-csoportok részére a sziget.

Első esténk egy kellemes vacsorával indult a Riu Palace Tenerifében, ahol a Halloween jegyében jelmezbe öltözött felszolgálók, séfek fogadtak bennünket. A hosszú nap végén a négycsillagos Marylanza Suites and Spa szállodában hajtottuk álomra fejünket, a szálloda hatalmas méretű apartmanokkal és gyönyörű belső kerttel várja a vendégeket.

 

Tengeri kajakozás és delfinles

Második nap reggel aztán megkezdődtek a vizes élmények! A kajakozás a Los Gigantes-i kikötőben igazi csapatépítő programnak bizonyult. Kétszemélyes kajakokban eveztünk ki a nyugodt vizű öbölbe – idegenvezetőnk szerint az év minden szakában ilyen békés az öböl, ezért ideális a vízi sportok számára –, és csodáltuk meg a több száz méter magas, lávafolyamokkal megfestett sziklapartot.

Hajók a Loss Gigantes kikötőben

Fotó: Turizmus.com / Nagy Tünde

Ha már Los Gigantes, akkor kihagyhatatlan itteni program a bálna- és delfinles. Kétórás hajótúránk felejthetetlen élményt nyújtott, hiszen természetes közegükben csodálhattuk meg a gömbölyűfejű delfineket. Az elegáns tengeri élőlények egész évben ezekben a vizekben tartózkodnak, kalmárokkal táplálkoznak, és akár 1000 méteres mélységig is képesek leúszni a finom falatokért. Meglepő, milyen nyugodtan szemlélik az intelligens tengeri emlősök az érkező és távozó hajókat, melyek legtöbbje már környezetkímélő kialakítású, Blue Flag minősítésű.

A hajótúrák többsége fürdőzésre is lehetőséget teremt, mi is örömmel mártóztunk meg az óceán habjaiban. Fürdőhelyünket meredek, festői szépségű sziklapart vette körül, ahová túrútvonalon is eljuthatunk.

Ebédre a Barcelo Santiago hotelbe voltunk hivatalosak, ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk a Los Gigantes-i öbölre, illetve a Palm Mar partszakaszra.

 

Nem banán, platana

A délután javarészét egy bio banánültetvényen töltöttük, a La Calabacera Fincan, ahonnan alig akartunk elszakadni. A szigeten számos banán-, pontosabban annak helyi változata, platanaültetvény található, mi az egyik legszebb birtok gazdálkodásába kaptunk bepillantást. Házigazdánk már több mint húsz éve tökéletesíti tudását, de még mindig úgy látja, van hova fejlődnie. A platana 18 hónap alatt érik be, aztán kivágják, helyén pedig azonnal új csemete nő. A termesztés több fázisát már gépesítették, de még így is sok feladatot kell kézzel elvégezni. A platana termesztése a szigorú európai előírásoknak köszönhetően jóval drágább, mint a dél-amerikai banáné, beszerzési ára így nagyjából annak a háromszorosa. Az ideális gazdálkodáshoz naponta 20 liter víz szükséges egy-egy növény számára.

A La Calabacera Finca biobanánültetvényen

Fotó: Turizmus.com / Nagy Tünde

Túra Spanyolország legmagasabb pontjára

Szeptemberben kétszer is nagyobb mennyiségű eső esett errefelé, ami nemcsak a gazdálkodókat segítette, de a sziget is zöldbe borult. Idegenvezetőnk, Gavallér Szabolcs szerint is rég látott „zöld" arcát mutatta nekünk a sziget, ilyenkor jóval kopárabb szokott lenni. Szabolcs, aki már 20 éve él a szigeten, a 3718 méteres Teidét, Spanyolország legmagasabb hegyét mutatta meg nekünk.

Háttérben a Teide, előtérben a Barrachito-szikla

Fotó: Turizmus.com / Nagy Tünde

Szerpentines, tenerifei fenyőkkel tarkított utakon, kősivatagokon át lehet feljutni az aktív, de mélyen alvó vulkánnak számító Teidére. Ha be szeretnénk iktatni egy megállót a felfelé vezető úton, a Mirador de Chirche tökéletes hely, feltétlenül ugorjunk be egy helyi kávékülönlegességre, barrachitóra!

A csúcsra nem kapaszkodtunk fel – a Teleferico felvonóval és külön engedéllyel megtehettük volna –, megelégedtünk a Las Canadas marsbeli képével. A Teiden számos nemzetközi filmsikert forgattak, köztük a Titánok harcát. Szabolcs szerint nem érdemes normál kondícióval nekivágni a nemzeti park felfedezésének, a ritka levegő vérbeli sportembereknek, hétpróbás veterán serpáknak ajánlott, profi kerékpárosok tartanak itt felkészülési edzéseket.

Az északi lejtőn folytattuk mesés utunkat, fotózkodtunk egy „szikla" barrachitónál, megcsodáltuk a 2930 méter magasan elhelyezkedő Teide Obszervatóriumot, így közelítettük meg La Lagunát, a sziget első fővárosát, ahol Tenerife északi repülőtere is fekszik.

 

Mintha Dél-Amerikában járnánk

La Laguna különlegességét az építészete adja: a házak között olyan érzésünk lehet, mintha egy dél-amerikai városban sétálgatnánk. Tenerife második legnépesebb településének felfedezését nagy hiba lenne kihagyni, lélekemelő az óvárosban, a történelmi épületek között elveszni, átadni magunkat a különleges hangulatnak.

La Laguna

Fotó: Turizmus.com / Nagy Tünde

Az emblematikus Auditorio de Tenerife előadóterem és művészeti központ megtekintését eredetileg nem terveztük, az épület lábánál állva azonban megértettük, miként válhatott a sziget egyik legfontosabb turisztikai látványosságává.

A Santa Cruz de Tenerife kikötőből aztán újra dél felé indultunk, és ahol óriási forgalmi dugóba keveredtünk, ami – mint megtudtuk – nem is olyan ritka a szigeten. Második szálláshelyünk az ötcsillagos H10 Atlantic Sunset volt, amely letisztultságával és színvilágával már első blikkre megnyerő volt, a további napokban pedig személyes kedvencemmé vált.

A családbarát Iberostar Anthelia szállodát is bejárhattunk, mely Costa Adeje legimpozánsabb részén fekszik, hátsó udvarában a Playa Fanabéval. A szállodakomplexum csodás növényzettel és szökőkúttal kápráztatja el a vendégeket.

 

Száguldás a vízi csúszdán

A világ legjobb aquaparkjának már több mint 10 alkalommal megválasztott Siam Park volt a következő állomásunk, ahonnan alig akartunk szabadulni.

Siam Park

Fotó: Nagy Tünde / Turizmus.com

A csapat annyira élvezte a vízi élményeket, hogy a bevásárlóprogram helyett itt töltöttük a délutánt. Bár állt a sor a jegypénztáraknál, a sok ember szépen eloszlott a 18,5 hektáron elterülő parkban.

A 2008-ban épült thai témájú park hatalmas csúszdarendszerekkel, hullámmedencékkel és homokos tengerparttal várja a látogatókat. Csapatunk férfitagjai még a szabadesés pályától sem rettentek meg, sőt! A homokos partú, 12 millió liter vízmennyiséget befogadó hullámmedencében 3 méteres hullámokat is tudnak gerjeszteni. Én is megkaptam a magam adrenalinbombáját, amikor lecsúsztam a négyszemélyes úszógumis „The Dragon" csúszdán.

A park saját víztisztító rendszerrel rendelkezik, a szivattyúk minden nap 700 köbméter vizet pumpálnak az óceánból a park vízi rendszerébe és alakítják át a sós vizet édesvízzé. A csúszdáknál elhasznált vizet a parkban lévő növények öntözésére használják fel.

Ha valaki pazar éjszakai fényekre, óceánparti fuvallatra és mennyei tengeri herkentyűkre vágyik, ajánlom a Bésame Mucho éttermet. A tetőteraszon elhelyezkedő koktélbár már csak hab volt a tortán, nem telt sok időbe szorosabb ismeretséget kötnünk egy angol legénybúcsús társasággal.

H10 Hotel Atlantic

Fotó: Turizmus.com / Nagy Tünde

VIP tanulmányutunk záróakkordjaként még csobbantunk egyet a H10 Atlantic Sunset végtelenített medencéjében, és megállapítottuk magunkban, hogy Tenerife nemcsak a felhőtlen kikapcsolódást kereső turisták, hanem a céges ügyfelek számára is vonzó úti cél lehet.

 

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2022. decemberi számában jelent meg. Nyitókép: 123rf.com