Tengerparti üdülőhelyeket nyitott meg Törökország

Forrás: MTI

 2020. május 11. 10:43

Egyre több a gyógyult fertőzött Törökországban, ezért megkezdték a korlátozások fokozatos feloldását. Antalyát megnyitották a látogatók előtt, a határokon vírustesztet végeznek.

Törökországban vasárnap az új koronavírus-járvány gyógyultnak minősített eseteinek a száma meghaladta az igazolt fertőzöttek kétharmadát – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter.

Az elmúlt napban 1542 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a regisztrált fertőzöttek száma 138 657-re emelkedett, míg a gyógyultak száma 3211-gyel 92 691-re nőtt. A vírus terjedésének volumene április 11. óta csökken, aznap 5138 embernél állították fel a diagnózist.

A török egészségügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy átléptek a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a "kontrollált társadalmi élet" nevet viseli.

Isztambulban még nem oldották fel a korlátozásokat, de Antalya május 20-tól fogadhat turistákat

Fotó: 123rf.com

A korlátozások enyhítése értelmében a 65 évnél idősebbek, továbbá a 20 évnél fiatalabbak, akikre állandó jellegű kijárási tilalom vonatkozott, hetente néhány órára kimozdulhatnak otthonaikból.

Több mint másfél hónap bezártságot követően, most vasárnap 11 és 15 óra között az öregebb korosztály tehetett sétát lakhelye közelében. Az intézkedések keretében egyúttal hétfőtől újranyitnak a borbélyok, a fodrászatok, a szépségszalonok, illetve a bevásárlóközpontok és ezek bizonyos üzletei.

Továbbra is le van zárva azonban a személyforgalom előtt 31 tartományból 24 – köztük Isztambul és Ankara, miközben elérhetővé vált egyebek mellett a külföldi turisták körében is népszerű Antalya, Mugla és Aydin.

A szóban forgó 24 tartományban legalább május végéig a hétvégi kijárási tilalmak is érvényben maradnak.

Mehmet Nuri Ersoy török kulturális és turisztikai miniszter vasárnap a Hürriyet napilapnak azt nyilatkozta, hogy az egészségügyi tárca június elején Antalyától kezdve az összes nemzetközi repülőtéren és a szárazföldi határátkelőhelyeken tesztelni fogja az érkezőket az útlevél-ellenőrzés előtt.

Ersoy elmondta: a tesztek elvégzése két-három percet vesz igénybe, az eredmény pedig 5-6 órán belül megvan. A tárcavezető rámutatott: miután a turista törökországi tartózkodási helye rendelkezésre áll, a hatóságok "szükséges esetben azonnal be tudnak avatkozni".