Tereproller, vasalt út és siklóernyő – aktív kalandok Donovalyn

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 16. 10:13

Lassan én is úgy leszek, mint a szakállas vicc főszereplője, akinek mindenről „az" jut eszébe. Legutóbb, augusztus elején, útban a népszerű szlovákiai üdülőhely, Donovaly felé, megint csak „azon", vagyis a globális felmelegedésen és a tragikus következményekkel járó klímaváltozáson járt az eszem...

Nem is nagyon járhatott máson, hiszen az út szélén álló, levelüket hullató nyárfákat és a lábon kiszáradt tölgyeket nem lehet nem észrevenni. Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra közötti hágón fekvő Donovalyn szerencsére minden sokkal zöldebb volt, a hőmérséklet pedig jó 5-6 fokkal hűvösebb, mint idehaza.

A klímaváltozás hatásait ugyanakkor nagyon is megérzik a magyarok egyik korábbi kedvenc téli síüdülőhelyén. Miután a síelhető napok száma jelentősen visszaesett az utóbbi 1-2 évtized során, stratégiát kellett váltaniuk az ottani turisztikai vállalkozóknak is: fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt kapott a tavasztól őszig tartó időszak. Ehhez számos fejlesztést is elvégeztek, új felvonók épültek és bővítették a szolgáltatási palettát. Hogy mivel? Ezeket a lehetőségeket próbáltuk ki egy augusztusi hétvégén.

 

Siklőernyőzés 1500 méter magasan

Erősen vacilláltam, hogy bevállaljam-e a siklőernyős tandemrepülést, amire a program szerint a túra harmadik napján került volna sor. Aztán a morfondírozásra nem sok idő maradt, mivel a gyors ebéd után az ideális időjárási körülményekre való tekintettel fel is ültettek minket a 900 méterről 1360 méteres magasságba, a Nova Hora tetejére repítő síliftre, ahonnan kiszállva már az ugrásra készülődtünk. Profi oktatókkal tandemben repültünk, így végig biztonságban éreztem magam, bár akkora adrenalinlöketet kaptam, hogy még negyedórával a leszállás után is remegett a lábam. A siklóernyőzés vélhetően mindenhol nagyon izgalmas élmény, itt az akár 2000 méteres magasságba való felemelkedés és a környező hegylámcok látványa maradandó élményt nyújt bárkinek. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy felszállni a legnehezebb, annak elmondom, hogy mi ötször kezdtünk neki a leszállásnak, mire a különböző irányból érkező széllökések végre lehetővé tették a biztonságos földet érést.

Szelek szárnyán

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

E-roller és sztrapacska

A meglehetősen erős kezdés után sem hagytak minket teljesen lenyugodni házigazdáink, a Snowpark Donovaly munkatársai: a felvonó lábánál már előkészítették a brutál széles gumikkal gördülő e-rollereket, amelyekkel jókora kört tettünk az üdülőhely feletti domboldalban. Aki még nem próbálta volna, az e-rollert a gázkart megnyomva ösztökéljük mozgásra, a két fék pedig ugyanúgy működik, mint egy mopeden vagy biciklin.

E-rolleres csapat a domboldalban

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Az aktívan eltöltött nap után este a szlovák gasztronómia tipikus fogásait tálalták elénk a Koliba Goral vendéglőben. A rönkfából épült étteremben frissek az ételek és óriásiak az adagok, volt itt kolbászos káposztaleves cipóba töltve, juhtúrós galuska és káposztás sztrapacska (a sztrapacska ugyanis csak káposztás lehet), végül pedig mákos-diós nudli. A vacsora közben szlovák népi zenekar játszott, az emberes fogásokat néhány korsó igazán kiváló szlovák sörrel öblítettük le.

Juhtúrós galuska és káposztás sztrapacska a Goral vendéglőben

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Vasalt úton a sziklák között

Másnap immár felhős időben folytatódott az adrenalintúra, ezúttal a Donovalytól negyedórányira fekvő Liptovské Revúcében, ahol a via ferrata izgalmaival ismerkedtünk meg. Miután a parkolóban mindenki magára öltötte a szükséges felszerelést, jó húszperces gyaloglás után érkeztünk meg a ferrata útvonalak kiindulópontjához. Két sziklacsúcs magasodott fölöttünk, 4-4 útvonal vezet fel mindkettőre. Mindenki a felkészültségének, állóképességének megfelelő útvonalat választhat az A, B, C és D nehézségi fokozatú vasalt utak közül. A két sziklacsúcs között lánchíd vezet át, így több útvonal is kombinálható. Ha valaki nem tudná, a legfontosabb, hogy ne futócipőben, hanem erős talpú túracipőben vágjunk neki a sziklába erősített lépcsőfokoknak.

Miután kellemesen elfáradtunk a sziklamászás során, Nova Holán a felvonó aljánál működő apres ski barban fogysztottuk el – szerénynek ismét csak nem mondható – ebédünket. Közben csatlakozott hozzánk Vajda Botond, pozsonyi üzletember, aki több turisztikai vállalkozást – köztük a gyerekek síoktatására berendezkedett Fun Parkot - üzemeltet a településen. A vállalkozó a sípark szomszédságában felépített egy minivárost is a gyerekek részére, ahol a kicsik elektromos autót vezethetnek, megtanulják, hogyan kell tankolni, kereket cserélni, bankautomatát használni, a farmon pedig azt is láthatják, hogyan kell az állatokat gondozni. A gyerekekkel profi animátorok foglalkoznak, így a szülők pár órára kikapcsolódhatnak a nyaralás közben. A családbarát ötlet bevált, ottjártunkkor is telt házzal üzemelt a létesítmény.

Donovalkovo, a gyerekparadicsom

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Bringatúra hegyen-völgyön át

Egy kis nyugalom után további adrenalinlöketet kaphatunk a szomszédos bobpályán vagy a környező hegyekben egy elektromos kerékpár nyergében. Az e-bike-ozás igazán élvezetes ezen a vidéken, mivel rengeteg, jól kitáblázott túraútvonal hálózza be a környéket. A kezdők vagy a kényelmesebbek kisforgalmú aszfaltos utakat választhatnak, de aki ki akarja magát próbálni, az akár 10-20 kilométerre is elkalandozhat murvás vagy adott esetben akár izzasztóbb köves terepen. A fokozatosság elvét it is fontos betartani, és érdemes megtanulni a jármű optimális kezelését: ha folyamatosan turbófokozatban használjuk a bringát, nyilván hamarabb lemerül a szerkezet, mintha az eco- vagy az EMTB-fokozatokat részesítjük előnyben.

Elsőre nem tűnt túl komoly kihívásnak a tízegynéhány kilométerre fekvő Korytnicára áttekerni a hegyi ösvényeken keresztül, aztán a sziklás terep megszórta a mezőnyt, így ekkora távolságot és ilyen útvonalat csak a némi gyakorlattal rendelkezők válasszanak. A hegygerincről fantasztikus körpanoráma tárult elénk, az útvonal mellett, a semmi közepén felépített menedékház teraszán pedig igazán jól esett egy korsó jéghideg sör.

A túraútvonal mellett, a semmi közepén álló büfénél érdemes megpihenni bringázás közben

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Hogy ízlik az erdő?

A Donovaly környéki hatalmas erdők és gyorsfolyású patakok rengeteg gasztronómiai csemegét is kínálnak. Ezekre alapozva készített el egy receptgyűjteményt tavaly ősszel a Hotel Galileo tulajdonosa és főszakácsa, amelyet „Hogy ízlik az erdő?" címmel igényes album formájában is megjelentettek. A különleges fogások közül mi is végigkóstoltunk néhányat, volt ott vadnyúlpástétom, vargánya cappuccino, szarvasgerinc vörösboros mártásban és sütemények erdei gyümölcsökkel. A hotelben megszállni is érdemes, mivel Donovaly központjában található és fantasztikus a wellnessrészlege, az étterembe pedig egy erdőre hangolt ebédre vagy vacsorára akkor is érdemes betérni, ha nem itt alszik valaki.

Hogy ízlik az erdő? Vadnyúlpástétom a Hotel Galileo séfjének prezentálásában

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A gasztronómiai kalandok mellett kulturális élményekről is gondoskodnak Donovalyban. Ottjártunkkor éppen a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház művészei mutattak be egy zenés-táncos darabot, amelyben alig volt szöveg, így a külföldi vendégek is élvezhették az cirkuszi és akrobatikus elemekben gazdag előadást.