Térképeken a magyar turizmus területi megoszlása

Forrás: turizmus.com

 2019. december 20. 13:33

A közelmúltban megjelent a Központi Statisztikai Hivatal gondozásában a Tér-Kép 2018 című kiadvány, amely elsősorban térképeken mutatja be hazánk területi jellemzőit, köztük a turizmus területi megoszlását.

A kiadványban rövid elemzések mellett elsősorban tematikus térképek segítségével mutatja be a hivatal hazánk főbb területi jellemzőit. Kiderül például, hogy 2018 folyamán néhány járásban a születések száma meghaladta a halálozásokét, a nyilvántartott álláskeresők aránya egyes járásokban 1% alatti volt, a járműipar számos megye gazdasági életében kulcsszerepet játszik (kiemelt téma), valamint a hazai belföldi turizmusban hangsúlyos szereppel bír a Balaton turisztikai régió (kiemelt térség).

 

Forrás: KSH

A turizmus ágazatról a kiadványból egyebek mellett kiderül, hogy a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás bruttó hozzáadott értéken belüli súlya az előző évekhez hasonlóan a Balaton-parti megyékben (3,3–3,6%), valamint Hevesben (2,7%) volt a legnagyobb 2017-ben.

Külföldiek közel 58 millió utazást tettek Magyarországra 2018-ban, ezek háromtizede többnapos út volt, a látogatók több mint 2000 milliárd forintot költöttek itt-tartózkodásuk során.

Hazánk kereskedelmi szálláshelyein 2018-ban a vendégek száma 5,6, a vendégéjszakáké 4,2%-kal nőtt 2017-hez viszonyítva, 2010-hez képest pedig 68, illetve 59%-kal.

A turizmus kiemelt célpontja továbbra is Budapest és a Balaton idegenforgalmi régió, a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött 31 millió vendégéjszaka harmada, illetve ötöde e két térséghez kötődött. Emellett az ország északnyugati térsége és az Északi-középhegység vonzott különösen sok látogatót, valamint a fürdőikről ismert települések.

A belföldi vendégéjszakák legnagyobb arányban a Balaton térségéhez kötődtek, a külföldi vendégéjszakák majdnem hattizedét a főváros kereskedelmi szálláshelyein regisztrálták. Üzleti célú egyéb szálláshelyen közel 3 millió vendég 9,4 millió éjszakát töltött, számuk 20, illetve 14%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A vendégéjszakák területi megoszlása hasonló volt, mint a kereskedelmi szálláshelyek esetében.

A kiadvány erről a linkről tölthető le.