Termékfejlesztésről, képzésről, pozicionálásról, önfejlesztésről Körmenden

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. november 14. 18:00

Tanulmányúttal kezdődött, stratégiai gondolkodásról, pozicionálásról, termékfejlesztésről, képzésről való közös gondolkodással folytatódott, majd Giro d'Italia egyeztetéssel színesedett a Magyar TDM Szövetség Országos TDM Konferenciája Körmenden.

A Vasi Hegyhát – Rábamente TDM volt kedves és felkészült házigazdája, a MJUS World Resort & Thermal Park Hotel pedig a helyszíne a Magyar TDM Szövetség őszi közgyűlésének és országos konferenciájának.

 

Tanulmányút a térségben

Több mint 30 TDM-es kolléga már november 13-án összegyűlt, hogy tanulmányút keretében kicsit a nyugat-magyarországiaktól, sőt, határon túli jó példából is tanuljanak.

Egy működő bank alatti római kori alagútba is bekukkantottak a résztvevők

Fotó: Magyar TDM Szövetség

Az elképesztően gazdag, szombathelyi Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház különleges gyűjteményének bebarangolása alatt még a működő bank alatti római kori alagútba is bekukkantottak, megízlelték Bük-Bükfürdő térségének finom ízeit, szívélyes vendéglátását, és megcsodálták a Bükfürdő Thermal & Spa új, oszteoporózisra specializálódott medical wellness részlegét.

A TDM-esek ellátogattak Léka várába is: itt abba kaptak egy kis betekintést, hogyan töltenek meg a határon túl tartalommal egy impozáns és látványos épületet kreatív ötletekkel, és hogyan lesz ezekből piacképes termék.

 

Termékfejlesztés, pozicionálás, rendszerben gondolkodás

A november 14-i konferencia is bőven tartalmazott nemzetközi kitekintést. Körmend és a Vasi Hegyhát – Rábamente bemutatkozását követően Semsei Sándor elnök tartott rövid helyzetelemzést, amelyben felvázolta, milyen tennivalók vannak a TDM-szervezetek előtt, milyen irányokat és elveket érdemes szem előtt tartani.

Eva Luckerbauer tanácsadó, Christian Eckert, az Eichstaett-Ingolstadt Egyetem szakembere, Zágorhidi Cigány Ákos, a a Vasi Hegyhát –Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület elnöke és Bebes István, Körmend polgármestere

Fotó: Magyar TDM Szövetség

A konferencia résztvevői előtt is gratulált Komoróczki Aliznak, aki a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként nemrégiben Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjat vehetett át, mely jelenleg a legrangosabb állami elismerés a turizmusban. (A szakember nem tudott jelen lenni a konferencián, de személyes hangú levélben köszönte meg a szövetségnek az elmúlt évek közös munkáját.)

A nap folyamán Christian Eckert, az Eichstaett-Ingolstadti Egyetem szakembere Lanzarote példáján keresztül mutatta be a termékfejlesztés és az egyensúlyban lévő, fenntartható, hatékony desztinációmenedzsment folyamatát, amelynek reagálni kell tudnia a mai kor kihívásaira és a megváltozott igényekre.

Telt házas TDM-konferencia Körmenden

Fotó: turizmus.com

Eva Luckerbauer tanácsadó, a Kelet-Stájerországi Turisztikai Szövetség korábbi ügyvezetője pozicionálásról tartott tartalmas és érdekfeszítő előadást, Molnár Anita, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója a Tourinform-hálózat megújulásáról beszélt.

A délutáni pódiumbeszélgetés a desztinációs szintű termékfejlesztésben rejlő lehetőségeket vette górcső alá. A témáról Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kálmán István, a MABEUSZ alelnöke, Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke és Eva Luckerbauer tanácsadó osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

Pódiumbeszélgetés a termékfejlesztésről és a termékek piacra viteléről: Eva Luckerbauer, Semsei Sándor, Boros László Attila, Princzinger Péter és Kálmán István (balról jobbra)

Fotó: turizmus.com

A napot a Giro d'Italia témája zárta: Princzinger Péter és Szilasi László, a verseny szakmai vezetőjének előadását követően az érintett helyszínekkel és az érdeklődőkkel zajlott interaktív workshop.

Nagyon aktív és színes desztinációként mutatkozott be a vendéglátó Vasi Hegyhát – Rábamente, amelynek értékeiről a résztvevők fakultatív programok keretében is kaptak egy kis ízelítőt. A térség értékeiről, terveiről jövőképéről hamarosan külön cikkben is beszámolunk.

 

Szolgáltató szövetség tele tervekkel

A szövetség november 14-én, a konferencia előtt tartotta közgyűlését. Itt azon túl, hogy elfogadták az éves beszámolót, elhangzott: szolgáltatói szövetség szeretnének lenni, tevékenységükben annak az online kérdőíves felmérésnek az eredményeire támaszkodva, amelyben a tagszervezetek kinyilvánították, mire volna igényük.

Eszerint a tagság számára januártól kommunikációs tanácsadó szolgáltatást hirdetnek, továbbá képzéseket. Utóbbi első etapjára már decemberben sor kerül, fókuszban a termékfejlesztéssel. Erre a jelentkezési határidő november 19., és nem csak TDM szövetségi tagok jelentkezhetnek.

A Vasi Hegyhát – Rábamente élménytérképe

Fotó: Magyar TDM Szövetség

Fókuszban lesz a minőségmenedzsment, illetve szerveznek tanulmányutakat is. Szintén fontos, hogy azok számára, ahol – tekintettel akár a közelmúltbeli önkormányzati választásokra – a TDM-szervezet igényli a segítséget, támogatást, felkészítést az önkormányzattal való eredményes tárgyalásokhoz, a szövetség szívesen segít tanácsadással, szakanyagokkal.

A talán még a szokásosnál is hasznosabb, tartalmasabb, előre mutatóbb konferencia pénteki napját a csoportos coachingnak szentelik.

A minden szempontból sikeres konferencia szervezésében oroszlánrésze volt Horváth Viktóriának, a Magyar TDM Szövetség főtitkárának.