Természeti értékeket óvó túra a Gerecsében

Forrás: turizmus.com

 2019. április 25. 15:24

Április 27-én zajlik a hazai teljesítménytúrázás egyik legnépszerűbb eseménye, a Magyar Természetjáró Szövetség és a Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség által szervezett Gerecse 50 teljesítménytúra.

Az idén 38. alkalommal lezajló esemény szombaton, április 27-én reggel 6 órakor indul Tatabányáról, a Szent Borbála térről. Az 50 km-es távon 3000 regisztrált túrázót, a megújult útvonalú 30 km-es távon pedig kétezer részvevőt várnak a szervezők. A rövidebb távokra nevezettek 9 órától indulnak; a 20 kilométeres távra kétezren jelentkeztek, míg a legrövidebb (családi) 10 kilométeres távon ezer túrázni vágyó indul majd útnak.

A Gerecse erdeinek terhelés-minimalizálása miatt a túra-rendezvény távjaira korlátozott létszámmal lehetett regisztrálni, kizárólag papírmentesen, online. Az ökológiai lábnyom csökkentése jegyében az idei esemény PET palack-mentes, a túrázók saját kulaccsal kell érkezzenek, vagy megvásárolhatják a szervezők által biztosított, nádcukorból készült speciális biokulacsot.

A Gerecse látképe

Fotó: Wikipedia

Vízvételi lehetőség egyes frissítőpontokon lehetséges, ahol gyümölcsöt és müzli szeletet is kapnak a túrázók. Az erdei viselkedés javasolt szabályairól az MTSZ külön is tájékoztatta a résztvevőket, ahogy telekocsi mozgalmat is indított, illetve biztosítja az ellenőrzőpontokon a hulladékgyűjtést is. A 21. századi elvárásoknak megfelelően a pár hónapja indult természetjáró.hu applikációval akár mobileszközről is navigálni lehet majd a túra folyamán. A rendezvényről minden hasznos információ megtalálható a gerecse50.hu honlapon és az esemény közösségi médiafelületén.

Egy fontos információ: a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít Tatabányára, az április 27-i Gerecse-teljesítménytúrára utazóknak. A várhatóan nagyobb utasforgalom miatt több egységgel közlekedik néhány reggeli és délutáni motorvonat.